Vajdasági Magyar Táncháztalálkozó és Sokadalom

Topolya

A magyar népzene és néptánc kedvelői gyűltek össze szombaton Topolyán a Vajdasági Magyar Táncháztalálkozó és Sokadalom rendezvényén. A helyszín ezúttal a Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon sportcsarnoka és annak környéke volt.

  Vajdasági népzenészek, néptáncosok és népi kézművesek találkozó helye volt a hétvége Topolya. Vajdaság számos pontjáról érkeztek fiatalok, idősebbek egyaránt, akik megtöltötték a Folkcsarnokot, a zenekarok pedig a Folkkocsmát. A nap folyamán a fellépések között táncoktatás folyt, és a gyermekek számos szabadtéri programban vehettek részt.

Szakács Tamás, elnök, Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület, Bácsfeketehegy:

A Folkkuckóban igazából nagyon sok mindennel találkozhatnak az idelátogatók. Különböző népi játékokkal, ügyességi játékokkal, mesesarokkal, ringató foglalkozással, gyerektáncházakkal, úgyhogy igazából mindenkit várunk ide a Folkkuckóban.

A gyermekek részéről nagy volt az érdeklődés a nemezelés iránt. Az oktató és a szülők felügyelete mellett ügyesen gyúrták a nedves, szappanos gyapjút.

- Javában tart a munka. Mit készítetek?

Csubrilo Fanni, Törökkanizsa:

- Labdát.

- Labdát. És ilyen fehér lesz vagy lesz még szín is benne?

- Lesz szín is benne.

- És milyen színt szeretnétek beletenni?

Faragó Petra, Bácsfeketehegy:

- Hát én valamilyen állatit, szürke, szőke, barna, fekete, fehér.

A Folkcsarnokban helyet kapott a Folkkuckó, ahol egy kupuszini tisztaszobát állítottak ki. Aki pedig a kupuszini néptánc alaplépéseit szerette volna elsajátítani az táncra perdülhetett a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Hagyományőrző néptáncegyüttesével.

Limburger Georgina, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Hagyományőrző Néptáncegyüttese, Bácskertes:

Végül is egy hatalmas élmény. Ugye nálunk ez újdonság, és tényleg nagyon jólesett, hogy mindeki ilyen szívesen csatlakozott, és örömmel táncoltak együtt velünk.

A szervezők elképzelése megvalósult, hiszen céljuk az volt, hogy mindenki a néptáncmozgalom részesánek érezze magát itt.

Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség:

Ez a szervezőbizottság azt gondolta, hogy meg tudunk úgy tölteni egy teret, hogy abban mindenki otthonra talál, a család apraja-nagyja, de a néptáncos közösség is, a civilek is. Lakjunk be egy teret, lakjuk be egész napra. És legyen még egy, a találkozásunk mellett egy olyan színfoltja az estének, egy olyan gálaprogram vagy egy olyan ünnepi program, amikor nagyon sok táncegyüttes együtt mutatkozik meg

Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya:

Van mit tanulni, tehát azt nem mondhatjuk, hogy már öt-, hat-, hétféle táncot ismerek, akkor tudok mindent. Nem tudok mindent. Nagyon-nagyon sokféle tánc van. Minden falunak saját tánca van. De odáig is eljutottunk már, hogy egy-egy ember táncát is meg lehet tanulni. Úgyhogy az ember holtáig tanul, még táncolni is.

A gálaműsor a vajdasági magyar néptáncegyüttesek közös produkciója volt, amely az al-dunai székelyek idetelepülésének 140 éves jubileuma jegyében készült.

Az összeállításnak több mint 100 szereplője volt. A műsoros estet Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg, aki köszöntő beszédében kiemelte, hogy a néphagyománnyal foglalkozó közösség erős és összetartó a Délvidéken, és a gála is róluk szól. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség rendezvényének társszervezője a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ volt.

text