Tanulságos, de szép tíz éven van túl az Udvarhelyi Népzeneműhely 

Az elmúlt tíz évük tanulságos, fáradságos, de szép tapasztalatait összegezték egy sajtótájékoztatón az Udvarhely Népzeneműhely alapítói, akik gálaműsort tartanak csütörtökön az eltelt időszakot ünnepelve. Utóbbin a zenekarok, illetve a népzeneműhely tanulói is fellépnek.


Tíz évvel ezelőtt a táncházak szervezésekor azzal szembesültek, hogy szinte egyáltalán nincsenek népzenészek Székelyudvarhelyen – fejtette ki keddi sajtótájékoztatóján Orendi István, az Udvarhelyi Népzeneműhely egyik alapítója. Látván, hogy a nagyobb erdélyi városokban jobb a helyzet, arra gondoltak, jó lenne itt is kinevelni a zenészeket. Az volt a célunk, hogy az autentikus népzene száraz hangszeren történő megszólaltatása legyen elterjedtebb a városban, vagyis legyen természetes az, hogy itt sokan zenélnek. Tudtuk, hogy ennek hozadékaként zenekarok is megjelennek” – magyarázta Orendi.

Tanulságos, de szép évek Nem kis tervezést igényelt az Udvarhelyi Népzeneműhely, illetve a Kaszaj Kulturális Egyesület megalapítása, hiszen egyebek mellett oktatókat kellett találni, de végül 2013-ban elkezdhették a népzeneoktatást a művelődési házban. Az elmúlt tíz év tanulságos, fáradságos, ugyanakkor szép volt, hiszen összesen 237 udvarhelyszékit képezhettek a programban, akik közül több mint százan ma is aktívak. Számomra talán az a legkedvesebb, hogy csak a nulladik évben kellett reklámozzuk a képzést, azóta inkább az a kihívás, hogy tudunk-e mindenkit fogadni a jelentkezők közül” – osztotta meg Orendi István. 

Kinda Botond, a Kaszaj Kulturális Egyesület képviselője, aki szintén alapítótagja a népzeneműhelynek, elmesélte, hogy munkája során elégtétel volt számára, hogy a tanítványok szerveződni kezdtek hegedűsből, nagybőgősből és brácsásból összeálló alapformációkba. Ők pedig részt vettek a kezdő csoportok oktatásában. Ennek köszönhetően már a helyi néptáncegyesületeknél is vannak olyan táncosok, akik zenélnek is. Az évek során egyébként brácsa-, hegedű-, nagybőgő- és furulyaoktatást is szerveztek, jövő héten pedig újdonságként népdalképzéssel bővül a palettájuk. Emellett korábban cimbalommal és tangóharmonikával is próbálkoztak, de azok esetében kevesebb sikerrel jártak. Ennek ellenére úgy gondolják, hogy szükség van más hangszerek beszerzésére is, hogy oktathassanak. Példaként a citerát emelte ki. 

„Túlzás, hogy elégedett vagyok a tíz év munkájával, de az tény, hogy többet értünk el, mint ahogy én ezt a kezdetekben gondoltam. (…) Furcsán hangozhat, de nekem az a vágyam, hogy jelenjenek meg olyan népzenészek is, akik nem Udvarhelyen tanultak, hiszen ez bizonyítaná, hogy tényleg életképes az itteni oktatás” – szögezte le Orendi. Neki egyébként egy nagyobb „dédelgetett álma,” hogy Székelyudvarhelyen is létrejöjjön egy az óbudai népzeneiskolához hasonló tanintézmény – itt intézményesen tanulhatnak népzenét a hallgatók. Ehhez azonban egy nagyobb szintű összefogás szükséges.

Gálaműsorral készülnek

Az elmúlt évek megünnepléseként csütörtökön délután hét órától a Székelyudvarhelyi Művelődési Házban gálaműsort szervez az Udvarhelyi Népzeneműhely, ahol fellépnek a tanulóik és tanáraik, valamint a Héva, a Huzavona és a Tükrös zenekar.
Az esemény ingyenes, de a helyek száma korlátozott, így a 0722-180 046-os telefonszámon kell bejelentkezni. A gálaműsort este kilenc órától táncház követi, ahol a Kedves, a Kaszaj és a Tükrös zenekarok valamint a népzeneműhely tanulói fognak zenélni. 


Fülöp-Székely Botond

text