Sára Ferenc temetése

Sára Ferenc gyors lefolyású, súlyos betegség után október 2-án, Budapesten hunyt el. Temetése választott hazájában, Gyimesközéplokon lesz október 12-én 10 órától.

Sára Ferenc temetése
Balla László képei és emlékezése

Utolsó útjára kísértük Sára Ferenc, koreográfus, néptánc- és népzenekutató, a gyimesi hagyományok, értékek védelmezőjét családtagjai, a Gyimes völgye papsága, világi elöljárók, barátok, népzenészek, néptáncosok, művészek és sok népviseletbe öltözött gyimesi gyerek kíséretében!
Köszönet Ft. Málnás Demeter plébános úrnak, aki szentmise keretében tartott beszédében kifejezte háláját Sára Ferenc munkásága iránt a Moldvai Csángó testvérek, a Kosteleki és a Gyimes Völgye csángó lakossága nevében. Ahogyan fogalmazott, még első találkozásaik alkalmával csodálta azt az elhivatottságot, melytől vezérelve Sára Ferenc a Gyimesekbe költözött tanulni, élni, átélni a gyimesi kultúrát, és majd számos nemzedéknek átadni, az itt szerzett tudást. Fiatal nemzedékek sokaságának kinyitni a világot és lehetőséget biztosítani, hogy hagyományaikat megismertessék a nagyvilággal. Ígérte helyettünk is, hogy azt a szellemi örökséget, melyet Sára Ferenc hagyott ránk, nem hagyjuk elveszni.
A szentmise végén, Perczel László konzul méltatta Sára Ferenc munkásságát és átadta Novák Katalin, a Magyar Köztársaság elnökének az augusztus 20.-i Nemzeti Ünnep alkalmával adományozott kitüntetést Sára Ferenc özvegyének. Mint mondta, ezt a díjat Sára Ferenc betegsége miatt már nem vehette át, így temetése alkalmával kerül átadásra özvegyének. Méltatásában kiemelte, hogy Sára Ferenc, még a 1984 években elsőként vitte ki Zerkula János, híres prímást Magyarországra. A többszörös aranysarkantyús táncos (1984-1986) 1995-ben költözött Gyimesközéplokra, amint fogalmazott: „Tanulni jöttünk ide. Én is tanulok minden nap. Tanulom az itteni életet.” 1998-től, feleségével Varga Zsuzsannával elindítják azt a kulturális lavinát, melynek hatására több szász gyimesi gyermek tanulja meg ősei táncát és énekeit.
A 2014-ben kapott, A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetése után 2023-ban „ a gyimesi kulturális hagyományok fennmaradása, éltetése és továbbadása érdekében tett erőfeszítései elismeréseként Novák Katalin Köztársasági elnökasszony Sára Ferenc részére a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést adományozta.”
Ég veled Feri! Mindenért köszönet!

https://www.facebook.com/LuxKepp/posts/6434263800030116




text