Elhunyt Éri Péter

Éri Péter a magyar táncház- és népzenemozgalom egyik emblematikus alakja, a Muzsikás együttes tagja, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Martin György-díjas zenész. Két videóval emlékezünk rá. Az elsőt a legutolsó vele készült interjúból kimaradt részletekből vágtuk össze. A második összeállításunk pedig a nyáron készült utolsó portré az idén 50 éves Muzsikás együttesről.

Egy olyan családi körből jövök, ahol a népzene az mindig is ott volt, tehát én még nem jártam iskolába, amikor az első gyűjtőútra elmehettem Martin Györggyel és édesanyámmal, Borbély Jolánnal. 

 Budapesten született 1953-ban. Nevelőapja Martin György tánc- és zenefolklorista aki őt már kicsi  gyermekkora óta rendszeresen elvitte a gyűjtőútjaira, ahol a népzene, néptánc legjobb falusi mestereivel találkozott. Mindez meghatározó élményt jelentett számára, a népi stílus pontos ismerete további életét is végigkíséri. A kalotaszegi legényes táncot már 10 éves korában stílushűen ismerte. 14 éves korában a Bartók Béla Néptáncegyüttes szólistája, a zenét autodidakta módon tanulta. 1975-től a Sebő együttes nagybőgőse volt. A Muzsikás együttes rendszeres vendégzenésze 1978-ig, azóta az együttes tagja, brácsán, kontrán, különböző furulyákon és mandolinon zenélt, énekelt. Olyan kultikus Muzsikás slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Röpülj madár, röpülj és az Ősz az idő, illetve az Elment a madárka. 

Emléke mindannyiunk szívében örökké él!

 

 

 

 

text