Mint amikor az óvodások jönnek ki az óvodából, úgy jönnek az énekszakaszok belőlem…

Az ördöngösfüzesi mesemondót, népdalénekest, akit 2010-ben Népművészet Mestere címmel tüntettek ki, portréműsorunkban, az Arcélben láttuk vendégül szeptember 30-án, a magyar népmese napján. Erdélyi, magyarországi, hollandiai, németországi, szerbiai és egykori csehszlovákiai helyszínek után ezúttal a Donát úton mesélt – szülőfalujának legendáját tolmácsolta a hallgatóknak –, majd életének különböző időszakairól kérdezgettük.

Nagyon boldog vagyok, hogy itt tudom hagyni a következő generációknak az én szerény falusi szövegeimet, énekeimet, meséimet, amelyeket én is tanultam az öreg nagyanyámtól meg dédanyámtól. 87 éves vagyok, de még úgy emlékszem mindenre, mintha ma lett volna.

Ugyanakkor a Magyar Népköltészet Tára sorozat legfrissebb, Anna néniről szóló kötete is szóba került, amely idén áprilisban jelent meg a Balassi Kiadónál. Szerzője a sorozatot szerkesztő Magyar Zoltán néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia Néprajztudományi Intézetének főmunkatársa, aki Tündérország mesemondója címmel készít filmet éppen az ördöngösfüzesi asszonyról. Anna néni is nagyon várja, hogy elkészüljön, s ha minden jól megy, év végétől már megtekinthető lesz különböző felületeken.

Beszélgetőtárs: Ferencz Zsolt

Anna nénivel szombaton, szeptember 30-án a Heltai Alapítvány székhelyén zajló családos mesedélutánon is lehet találkozni, ennek programja itt található.

 

text