Felvidéki muzsikával Délvidékre

Az októberi zentai vonósképzés tapasztalatai

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet adott otthont a vajdasági vonószenekarok vezetői részére szervezett októberi továbbképzésnek. Vavrinecz András népzenész, a Hagyományok Háza zenei könyvtárosa a Felföld kistájainak népzenéjét ismertette meg az egybegyűltekkel. 

„Az októberi zentai továbbképzésen a vajdasági vonószenekarok prímásai vettek részt, de a tizenöt jelentkező között azért akadt brácsás és bőgős is. A 21-ei kurzus ötletét az adta, hogy az itteni zenészek nagyon sokat muzsikálnak a délvidéki népzenén kívülit is – gondolok itt az erdélyi repertoárra, ami leginkább megfogja a kezdő zenészeket, s valóban a legizgalmasabb anyagnak tekinthetjük –, de kevésbé ismerik például a felvidéki, vagy a dunántúli népzenét" - fogalmazott az előadó.

Mint mondta, ezek már sokkal korábban kihaltak a mindennapi használatból, de kötelességünk ráéreztetni, hogy e muzsikáknak is megvan a maga szépsége és helye a magyar népzene palettáján.

"Ez inspirált engem egy összefoglalóra, ami az idő rövidsége miatt végül a felvidéki muzsikára korlátozódott. Először a népzenei, majd a néptánc dialektusokat vettem számba, ezt követően a felvidéki zenekarok játékát elemeztük részletesen" - mondta Vavrinecz András, hozzátéve, nem az volt a célja, hogy minél több anyagot mutasson be, hanem inkább azokba az internetes adatbázisok kezelésébe avatta be a hallgatókat, amelyekk tartalmát később önállóan is használhatják.

"Ismertettem a Zenetudományi Intézet adatbázisait, s hogy e nagy információs rendszerben mi módon lehet tájékozódni és keresni. Ezt követően a Néprajzi Múzeum adatbázisával foglalkoztunk, majd – kelet-nyugati irányba haladva, Ungvártól-Pozsonyig – a legfontosabb zenekarok játékából mutattam be felvételeket" - mondta az előadó.

Amint azt  a továbbiakban elmondta, a foglalkozás során nem csupán az információátadásra törekedett, hanem fontosnak tartotta például, hogy az internetes keresésekbe együtt ’ássák bele’ magukat.

"Elképzelésem találkozott a résztvevőkével, így egy lelkes csapattal dolgozhattam, a hallgatók laptopon és mobiltelefonon követték a keresési módokat. Az elmondottakat archív fényképekkel színesítettem, hogy az idézett zenészeket közelebb hozhassam a résztvevőkhöz" - tette hozzá.

Elmondása szerint az időt annyira kihasználták, hogy a tervezett dunántúli részre már nem is került sor, erre talán a jövő év elején keríthetnek időt és módot.

A tanulmányi napot egy tematikus, augusztusban kezdődött elméleti képzéssorozat keretében rendezték.

A vajdasági vonószenekarok továbbképzéséért szervezett előadások témáit a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza közös munkacsoportja dolgozta ki. A tanfolyam 2024-ben is folytatódik.

A tanulmányi napot egy tematikus, augusztusban kezdődött elméleti képzéssorozat keretében rendezték. A vajdasági vonószenekarok továbbképzéséért szervezett előadások témáit a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza közös munkacsoportja dolgozta ki. A tanfolyam 2024-ben is folytatódik.

Csermák Zoltán

text