XIII. Itt-Honi Népzenei és Néptánctalálkozó Szolnokon

Szolnok népzenei és néptánc kultúrájának sokszínűségét méltóan mutatja be az országosan is egyedülállónak mondható Itt-Honi Népzenei és Néptánctalálkozó, melyen a vármegyeszékhely valamennyi népzenei, illetve néptánccsoportja képviselteti magát. Az idei, vagyis 13. nagyszabású gálaműsorra szombat este került sor az Aba-Novák Agórában.

– Kicsit nehéz a szívem, mert nem lehetek ott, de boldog is vagyok, hogy annyi év viszontagsága után megszületett a 13. gyermek. Mert számomra ez a rendezvény kicsit olyan, mint ha gyermekem lenne. Dédelgettem, vigyáztam, aztán amikor megtanult járni, elengedtem a kezét, de közben mindig mellette voltam, ha szüksége volt rám – tolmácsolta az esemény megálmodója, Munkácsiné Danyi Zsuzsanna gondolatait az est háziasszonya, Bauer Krisztina. 

 
 Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő a kezdetek, vagyis 2007 óta az Itt-Honi Népzenei és Néptánctalálkozó főtámogatója.

– Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutató örökérvényű, mindenki által ismert gondolata – „addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk” –  ha Szolnokot nézzük, de ha az egész Kárpát-medencét, sőt, a diaszpóra magyarságát is, akkor ami a dalt, a zenét és a táncot illeti, úgy gondolom, ez az örökérvényűá igazság valós marad. Azt is elmondhatjuk, hogy a népművészet teljessége Szolnoknak és környékének szerves része hosszú évek óta– mondta köszöntőjében.
 
Az idei évben 285 résztvevő 13 műsorszámot adott elő a nagyszabású gálán.

– Ez egy közös ünnep, a koronavírus-járvány előtti időszakig minden évben megtartottuk. Ez a tizenharmadik alkalom, hogy a csoportok összeállnak egy gálára, ez egy olyan este, amikor megismerhetik egymás elmúlt évi munkáját, illetve számot adunk az elnyert szakmai díjakról – mondta az esemény céljáról a főszervező, Szász-Kozák Anita.

Az eseményen a Szolnoki Népdalkör, a Szakajtó Citerazenekar,a Szakajtó Szolnoki Népzenei Műhely, a Szolnoki Tiszavirág Daloskör, a Sodrás Népzenei Kisegyüttes, a Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes, a Cuháré Néptáncegyüttes, a Vadvirág Gyermek Néptáncegyüttes, a Szandaszőlős Táncegyüttes a Corvinka Gyermek Néptáncegyüttes, a Tisza Táncegyüttes Cseperedők Csoportja, a Tiszántúl Táncegyüttes, a Tisza Táncegyüttes Ifjúsági Csoportja és a Tisza Táncegyüttes lépett fel. A résztvevőket idén Tarsoly Zenekar kísérte.


 MOLNÁR-RÉVÉSZ ERIKA


A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

text