A román kormány megvágta, az összefogás meggyógyította a háromszéki népzene- és néptánctalálkozót

A közösség, az összefogás csodákra képes, ezúttal is bebizonyosodott 

Hosszú előkészületeken volt már túl a Háromszék Táncegyüttes (HTE), illetve a Lajtha László Alapítvány a 33. Népzene- és Néptánctalálkozó kitűzött dátuma előtt két héttel, amikor a román kormány sürgősségi kormányrendelettel korlátozta az önkormányzatok költségeit, következésképp a találkozóhoz való hozzájárulásukat is. Ez azonban mégsem marad el.

Ennek következményeitől lesújtva már a rendezvény elmaradását, illetve jelentős leszűkítését fontolgatták a szervezők, amikor több helyről is segítség érkezett. A Háromszék Táncegyüttes vezetősége, valamint a táncegyüttest fenntartó Kovászna megyei tanács elnöke, Tamás Sándor arról számoltak be végül, hogy alig-alig csorbulva, az eredeti elképzelések szerint tartják meg a találkozót. HIRDETÉS A 33. Népzene és Néptánctalálkozót november 10-11-én szervezik meg, az első napon a programok helyszíne a Tamási Áron Színház lesz, a második napra viszont a Sepsi Arénába költöznek, ahol a gyermekeknek, fiataloknak, majd a felnőtteknek szóló műsorral és számos kísérő rendezvénnyel várják a háromszékieket és minden érdeklődőt . A szervezés jól indult, hiszen Kovászna Megye Tanácsa első perctől állta a cechet, azaz 80 százalékban fedezte (volna) a költségeket, a maradék 20 százalékban pedig az Erdélyi Hagyományok Háza járult volna hozzá támogatott produkciók elhozásával a néptánctalálkozóhoz – részletezte Virág Endre, a táncegyüttes igazgatója az előzményeket. Miután kiderült, hogy a kormányrendelet miatt a rendezvény finanszírozásának jórésze kiesik, újratervezésre volt szükség. Ekkor érkezett a segítség, Kelemen László és az Erdélyi Hagyományok Háza részéről, ugyanis felvállalták az 50 százaléknál is magasabb hozzájárulást, illetve a Háromszék Táncegyüttes is újratárgyalta az árakat több fellépővel, szolgáltatóval: közülük jónéhányan gyakorlatilag ingyen is készen álltak hozzájárulni a programhoz. Így az összefogásnak köszönhetően az eredeti rendezvényterv „kevésbé sérült” változata fog megvalósulni –mondta Virág Endre. „Ez a nagymúltú rendezvény befészkelte magát a sepsiszentgyörgyiek szívébe. Erőt ad nekünk, hogy egy megtartó közösségben végezzük a munkánkat” – tette hozzá Sipos Noémi, a táncegyüttes aligazgatója.

Mindamellett a szervezők kérik, hogy a közönség is tisztelje meg a jelenlétével a rendezvényt, hiszen a jegyárakból származó bevétel is fontos a költségvetésben. A maguk részéről ugyanakkor arról biztosítják az érdeklődőket, hogy a térség egyetlen nagy folklórfesztiválján „csecsemőkortól a nyugdíjasokig” mindenkinek minőségi időtöltést, értéket nyújtanak. „A kormány nemcsak a beruházásokat, hanem a kulturális életet is lebénította” – jelentette ki Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke. Mint magyarázta, a néptánctalálkozó összköltségvetése mintegy 300 000 lej, ennek 80 százalékát már év elején elkülönítették a költségvetésben, viszont a mostani rendelet értelmében a már korábban megkötött szerződéseknek sem tudnak eleget tenni, mert a hátralevő két hónapban az első kilenc hónap kifizetéseinek havi átlagát költhetik el: ez a Háromszék Táncegyüttes esetében 50 ezer lej, de a táncegyüttes így nem tud kifizetni egy 250 ezer lejes számlát. Az sem jöhetett szóba, hogy a megye tegyen eleget a fizetési kötelezettségnek, hiszen a szerződéseket a táncegyüttes kötötte meg. Ebből a kelepcéből mentette meg őket a Hagyományok Házának nagylelkű gesztusa. „A lényeg nem a pénzen van. A HTE egy nagyon erős kisugárzású szellemi és kulturális erőtere Háromszéknek. Nekünk, önkormányzati vezetőknek, rendkívül fontos a kulturális háttér. Romániában lakosságarányosan a sepsiszentgyörgyi és a Kovászna megyei önkormányzat fordítja a legtöbb pénzt a kultúrára és ez kiemelten igaz a saját nemzeti identitásunkat teremtő és erősítő intézményekre” – mondta a tanácselnök.

A 33. Népzene és Néptánctalálkozó pénteken délután 16 órakor flashmobbal rajtol el a város főterén, ahol a #SEPSI felirat is újjászületett erre az alkalomra: gyakorlatilag minden szentgyörgyi és meghívott néptáncos ott lesz, a Háromszéktől kezdve az amatőr tánccsoportokig és a meghívott adatközlőkig. Számos nagy nevet találunk a műsorban, amelyek vonzásának nehéz ellenállni a népi kultúra, a hagyományok szerelmeseinek: Berecz András, Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes, a Kolompos Együttes ott lesz a fellépők között. A IX. Székelyföldi Legényesverseny szintén része a kétnapos rendezvénynek. Szombaton az Arénában aprók és fiatalok gálája lesz majd a felnőtteknek szóló műsor következik, melyet hajnalig tartó táncház követ. Közel 500 gyermek, 300 fellépő tesz majd azért, hogy a nézők jól szórakozzanak, a szervezők legkevesebb 1200 személyt szeretnének körükben látni. Idén fiatalosabb arculatot választottak a rendezvénynek, hiszen a tizenéveseket korosztályát szeretnék leginkább megszólítani. A legkisebbeknek a szervezők Táncoló mesehősök címmel rajzpályázatot hirdettek, annak hatalmas sikere még őket is meglepte: több mit 500 rajz érkezett. A színpadi műsor mellett számos gyermekfoglalkozás, játék, kézműves tevékenység, hangszersimogató, ismeretterjesztő filmvetítés, mesemondás, táncházas kvíz, nemez-, népi ékszer-, népviselet-, régiséggyűjtemény és fotókiállítás, kézműves vásár is része a gazdag programnak, melyet teljességében a Háromszék Táncegyüttes weboldalán és Facebook-oldalán találnak meg. Belépőket a központi jegyirodában és a helyszínen lehet vásárolni, online jegyértékesítés nem lesz. A sokszínű műsorból végül is csak két fotókiállítás marad el: Ádám Gyula fotóművész Arcpoétika című tárlata és Dávid Botond a világ népeinek viseleteit bemutató tárlata. Mutassuk meg Bukarestnek, hogy ha összefogunk, megvalósítjuk álmainkat!” – zárta mondandóját Virág Endre, aki egyúttal arra biztatta a közönséget, hogy jelenlétével igazolja vissza, ha fontosnak találja munkájukat. Mindenkit arra biztatott, mondja ki a véleményét a látottakról, legyen az pozitív vagy negatív.


Bodor Tünde

text