Csoportban és egyéniben és kiváló minősítések

Térségi szintű minősítőn vettek részt november 4-én Dunapatajon bajai énekesek. A Danajda Énekegyüttes, az Iringó Népdalkör és a Csillagvirág Énekegyüttes – mindháromnak a vezetője Lex Orsolya – teljesítményét a KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége kiváló fokozatra értékelte, és több szólista is kiemelkedő eredménnyel tért haza.

– A KÓTA már több mint öt évtizede értékeli, fejleszti, követi nyomon a népzenével, népdalénekléssel foglalkozó együttesek és szólisták munkáját, az Aranypáva Népzenei Minősítési rendszer segítségével. Ebben a rendszerben szakmai zsűri előtt mutatkozhatnak be azok, akik minősítést szeretnének kérni munkájukra. Esetünkben Birinyi József, Dévai János és Alföldy-Boruss István (a Hungarikum Bizottság elnöke, népzenekutató) alkotta a bizottságot. Aki először vesz részt minősítésen, vagy az utolsó minősítése óta eltelt két esztendő, azt először térségi szinten értékelik. Aki térségi szinten eléri a két felső fokozatot (dicséretes; kiváló), az jogosítványt szerez az országos minősítőre, ahol arany, ezüst és aranypáva fokozat érhető el. Az aranypávások juthatnak tovább Gála szintű minősítésre, ami a legmagasabb elérhető fokozat ebben a rendszerben, ahol megszerezhető az Arany Páva Gála Nagydíj. Magam már elértem ezt éppen tíz évvel ezelőtt Deszken, az akkori Iringó Népdalkörrel. Közben változott az életünk, a lányok elballagtak, most új csapattal vágtunk neki ismét – tájékoztatta lapunkat Lex Orsolya művészeti vezető. Hozzátette: míg korábban szólistákkal, kisegyüttesekkel, együttesekkel indultam, idén minden eddiginél nagyobb létszámban képviseltették magukat bajai énekesek a minősítésen. – A Szent László ÁMK és a Duna Népzene-Néptánc Tanoda énekesi közül összesen mintegy 30 énekes vett részt a mostani megmérettetésen. A csoportok közül az Iringó Népdalkör (Szent László ÁMK), a Danajda Énekegyüttes (DNNT) és a Csillagvirág Énekegyüttes (Szent László ÁMK) egyaránt kiváló minősítéssel tért haza, míg a szólisták közül Bögi Emma kiváló, Gáspár Emese dicséretes, Márics Kármen kiváló, Ölveczky Emma kiváló, Blank Berta kiváló és Bubreg Bianka is dicséretes miősítést kapott. Blank Berta és Ölveczky Emma felkészítője szólóban Bagi Valentina volt, de ők énekeltek másik két formációban is, amire már velem készültek. Minden szólista részt vesz a csoportos éneklésben is, ami mindenképp jó hatással van a színpadi rutin megszerzésére, az alkalmazkodóképességet, a színpadi kommunikációt és az énekesi teljesítményt is fejleszti – részletezte Lex Orsolya, aki szerint a csoportos éneklés remek dolog, mivel ilyen módon a legnagyobb biztonságban érzi jól magát az ember színpadon, sikereket ér el, lelki társakat kap maga mellé. Együtt szárnyal a lélek, múlik a rosszkedv, erősödik az immunrendszer, mindez pedig a kultúrát táplálja, őrzi a hagyományt.

Lex Orsoly azt is elmondta: nagyon örülnek az eredménynek, ehhez azonban évekig tartó folyamatos és sokrétű munka szükséges. – Ez nemcsak afféle énekelgetés, hanem csokorösszeállítás, dalválogatás, archív felvételek hallgatása, dallamtanulás, hangképzés stb. Fejlesztjük magunkat és egymást. Nagyon jó érzés, hogy ami esetleg az első néhány hétben nem úgy szól, az hallhatóan beérik a munka során. A Danajdát 2016 óta vezetem a Tanodában, a kizárólag szent lászlós diákokból álló Iringó Népdalkör harmadik éve énekel együtt, a Csillagvirágot pedig tavaly hívtuk életre a szent lászlós nagylányokkal, versenyeztünk már tavaly is Budapesten a Nits Márta Országos Népdalénelési Versenyen, ahonnan arany minősítést hoztunk el akkor. Azóta is éneklünk együtt koncerten, versenyen stb. A legfrissebb együttműködés a Sükösdi Danubia Tamburazenekarral alakult ki egy pályázati anyag végett alakult: a Hagyományok Háza Táncház-Népzene lemezére készítettünk felvételt. Reméljük, sikerül bekerülni, mert ez nagy dolog lenne számunkra – mondta Lex Orsolya.

– A célkitűzés a nálam éneklőkkel kapcsolatban mindig ugyanaz: a Kárpát-medence különböző tájegységeiről származó népdalok hiteles megszólaltatása, megismertetése a szélesebb közönséggel, illetve az együtténeklés örömének felfedezése, talán ez utóbbi a legfontosabb. Vissza kell találni a ma emberének a saját hangján, saját nyelvén való énekléshez, mert ez gyógyír a léleknek, ez által a testnek is. A régi emberek nem választották külön e két dolgot, egészben gondolkodtak, afféle holisztikus szemléletmód volt az övék. Nagy egységekben gondolkodtak akkor is, amikor apróságokkal bajlódtak, mert tudták, hogy abból épül fel az egész. Erről azonban a mai ember megfeledkezik. Nem gondolkodik egységben, közösségben, évkörben stb. – mondta el a célkitűzései kapcsán Lex Orsolya, aki hosszú évek óta dolgozik együtt iskolai tevékenységei mellett a Duna Népzene-Néptánc Tanodával is. – Gyümölcsöző az együttműködésünk, mert segítségül tudjuk hívni a különböző intézményeket, amikor szükség van rá, s mi is támaszként tudunk szolgálni egymásnak, legyen szó akár iskolai táncházról, kulturális műsorról, bemutatóról vagy akár versenyről. A héten újabb versenyre készülünk: szombaton, 11-én rendezik Garán a Nyisztor Bertalanné Országos Bukovinai Székely Népdaléneklési Versenyt. Az adventi időszakban itt helyben is hallhatók leszünk templomi koncert (egyházi népénekek és hangszeresek) és adventi gyertyagyújtás kapcsán, a minősítőn pedig meghívást kaptunk Budapestre, ahol szintén az adventi időszakban lesz lehetőségünk bemutatkozni a tehetséges énekesekkel – ismertette a terveiket Lex Orsolya.

Sándor Boglárka

text