Folyamatos a néptáncoktatók képzése

Napirenden a nyírségi táncok

Az idősebbek még jól emlékeznek rá, hogy milyen vargabetűket kellett megtenni ahhoz, hogy a szovjet érában általánosan elfogadott, gimnasztikai elemekkel megtűzdelt műtáncoktól eljussunk a tiszta forrásig. Szerencsére ma már folyamatos a néptáncoktatók képzése. Mindez legfőképpen a Hagyományok Háza kárpátaljai kirendeltségének köszönhető. 

Idén már többször is szerveztünk kurzust olyan, a népi kultúra iránt elkötelezett személyek számára, akik általános és középiskolákban, folkműhelyekben, művészeti iskolákban vezetik be a fiatalokat a magyar néptánc sokszínű világába – tájékoztat Váradi Enikő, a HHH Kárpátalja szakreferense. – Ők azok, akik tanítva tanulnak: a korábban megszerzett tudásukat gazdagítják, tökéletesítik. A mostani, Beregszászban zajló tanfolyamon több mint húszan vesznek részt. Előzőleg felmértük az igényeket, hogy ebből a kincsestárból éppen mire lenne most a legnagyobb szükség. A képzés mentorai ezúttal is a nyíregyházi Antal házaspár, a Tánctudástár Alapítvány irányítói. 

Már nyáron is foglalkoztunk ezzel a csoporttal. Örvendetes, hogy az átgondolt, tudatos munka, a sok gyakorlás meghozta a kívánt eredményt – mondta el a próbák közötti rövid szünetben Antal Dóra. – Így tehát most bátran léphetünk tovább. Ezúttal a nyírségi-tirpák táncokkal ismerkedünk meg behatóbban.

A foglalkozások nagyszerű hangulatban zajlanak – veszi át a szót a férj, Antal Roland. – Mindez nagyon fontos, hisz a tánc az egyik legfontosabb örömforrás. Így joggal remélhetjük, hogy táncoktatóink, visszatérve munkájuk helyszínére, nem csupán a magyar néptánc csodálatos világával ismertetik meg tanítványaikat, hanem a táncban rejlő örömszerzés képességével is.

Kovács Elemér

text