Emlékezetes, színes néptáncműsor

November 4-én, szombaton a pécskai Doru Ioan Petescu Kultúrotthonban megtartott XIX. Pécskai Néptánctalálkozón Engi Márta Ildikó, a Búzavirág Egyesület elnöke üdvözölte a nagyszámú vendéget, majd elmondta: reméli, jövőre a huszadik találkozót is megszervezhetik. A vendégek közül név szerint köszöntötte Faragó Péter parlamenti képviselőt, RMDSZ megyei elnököt, a pécskai RMDSZ-elnököt, Kocsik Imre városi tanácsost, Tóth Brigitta városi tanácsost. „Mint minden évben, idén is fellépnek a meghívott néptánccsoportok, ezúttal az ágyai Tőzike és Felnőtt Tőzike néptánccsoportok, akik a pécskai Búzavirág Néptáncegyüttes, Bojtocska csoportja után lépnek fel” – mondta.

A néptánctábor nem felesleges időtöltés

Ahogyan a műsorvezető bejelentette, először fellépett a Bojtocska, majd az ágyai Tőzike három párja tyukodi táncot mutatott be nagy sikerrel. Amint Erdős Márta művészeti vezetőtől megtudta, Ágyán összesen 78 gyermek és fiatal táncol a különböző korosztályok csoportjaiban, koreográfusuk Haász Endre.

Utánuk a Búzavirág néptáncegyüttes Boglárka csoportja lépett fel bodrogközi táncokkal, oktatójuk és koreográfusuk Balázs Viola. A Boglárka 7 párja fehér kötényben ropta bodrogközi táncait. 

Az ágyai Felnőtt Tőzike 5 párja következett – Erdős Márta és Haász Endre is táncoltak.

Ezt követően a Búzavirág nagycsoportja mezőségi táncokkal lépett fel.

Engi Márta a Búzavirág csoportjainak a felkészítésével kapcsolatban elmondta: az utóbbi években szinte minden nyáron felléptek egy-egy néptánctáborban. Hogy a tábor nem felesleges időtöltés és ablakon kidobott pénz, azt a következő az előadott táncok bizonyítják. „A Boglárka három párja idén részt vett a Zabolán szervezett erdélyi néptánctáborban, ahol egy hét alatt megtanultak egy táncot, amit most bemutatnak. Tőlük a többiek is megtanultak néhány tánclépést, azoknak a további tökéletesítése folyamatban van. A jelzett táborban egyébként, igen kemény munka folyik, ugyanis délelőtt és délután 3-3 órás kemény felkészítőn vettek részt” – mondta Engi Márta, arra kérve minden olyan szülőt, akinek a gyermeke táncol, hogy nyáron, amikor a jelzett néptánctáborokat szervezik, a gyermekeiket küldjék el oda. Ha ugyanis a tánctáboron való részvételt összevetik az iskolai nyári táborok költségeivel, azoknak a felébe sem kerül, ráadásul hatalmas élményekkel térnek haza. 

A Boglárka csoport bodrogközi tánca következett 8 párral.

Utána az ágyai Tőzike és Felnőtt Tőzike csoportja következett, nekik megköszönte, amiért a szép táncaikkal emelték a program színvonalát, ezért további sok kitartást, jó egészséget, illetve azt kívánta: még sokszor találkozzanak ezen a színpadon a pécskai közönséggel és néptánccsoportokkal.

Vendégzenekarok és fellépők köszöntése

Az eddigi táncokhoz négytagú zenekar, három hegedűs, egy bőgős húzta a talpalávalót, Cseszák Zsombor és zenekara. Cseszák Zsombor  elmondta: első ízben muzsikálnak Pécskán, ahol nagy szeretettel fogadták őket. Maguk a Vajdaságban élnek és zenélnek, majd név szerint is bemutatta a zenekar tagjait, akik egy csokorra való nótával örvendeztették meg a közönséget, vastaps közepette. 

Engi Márta megköszönte a fellépésüket, majd ismertette a további programot: a Búzavirág györgyfalvi táncokkal lépett fel, amelyeket egy hét alatt tanultak a táborban. A 9 pár magabiztos mozgással mutatta be a táborban tanultakat.

A technikai szünetet követően Király Sándorral és barátaival Vándorlás a Kárpát-medencében címmel páros, majd botos táncot mutattak be, a négy fiú legényest is táncolt, produkciójukat Engi Márta megköszönte, hozzáfűzve: máskor is szeretettel várják őket. Szilágyi András és Balázs Viola vezetésével kiváló programot mutattak be.


Balta János
 
---------------
 Köszönet a támogatóknak

Az előadás végén Engi Márta köszönetet mondott a támogatóknak, elsősorban Pécska Város Tanácsának és Polgármesteri Hivatalának, név szerint Antal Péter polgármesternek és Miodrag Stanoiov alpolgármesternek. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki az Arad Megye Tanácsa mellett működő Kulturális Központnak, a magyarországi Csoóri Sándor Alapnak, amiért a támogatásukkal ilyen színvonalra tudták emelni a Búzavirág csoportjainak a tánctudását. A szervezők számára nagy öröm, hogy ilyen sokan eljöttek, megnézték az előadást, köszönetet mondott minden résztvevőnek, majd annak a reményének adott hangot, hogy mindnyájan jól szórakoztak, mindenki számára emlékezetes marad a program. Az előadás végén a Búzavirág tagjai virágcsokrokkal kedveskedtek Engi Márta Ildikó művészeti vezetőnek.

text