Kinőtte Kalotaszeget a FolkOtthon

 Az online néptánc- és népdaltanulás meghatározó felületévé vált a 2020-ban létrehozott FolkOtthon elnevezésű Facebook-oldal és YouTube-csatorna, amelyet mostanra már több mint 17 ezren követnek. Varga Zoltán László ötletgazda arról beszélt a Krónikának, hogy mivé nőtte ki magát a projekt, miért volt szükséges nemrég angol felirattal ellátni a diaszpórában is nagy érdeklődésnek örvendő oktatóanyagokat. „Kinőtte” Kalotaszeget a FolkOtthon: az oktatóvideók még a diaszpórában is elérték a néptáncolni, énekelni vágyókat .

A koronavírus-járvány miatt a hétköznapokból és közösségi terekből kiszorult néptánc és népzene „házhoz vitelének” céljával indította útjára 2020 márciusában a FolkOtthon Facebook-oldalt a karantén idején épp az Egyesült Államokban tartózkodó Varga Zoltán László néptáncoktató. „Amikor 2022 tavaszán a tánc és ének visszatért a próbatermek és táncházak berkeibe, akkor világossá vált, hogy a platform nem veszítette el fennmaradásának létjogosultságát” – mondta a Krónika érdeklődésére a FolkOtthon ötletgazdája, aki hazatérve, a kalotaszegi Mérából folytatta az oldal tartalommal való feltöltését. Rámutatott, bár azóta kevesebb az oktatóanyag, a korábbi években felhalmozott és feltöltött videók ma is aktívan tartják a FolkOtthon Facebook-oldalát és YouTube-csatornáját, amelyet már több mint 17 ezren követnek. Az elmúlt három és fél évben 20 oktatója volt az oldalnak, köztük olyan neves előadók, mint Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, Agócs Gergely népzenész, érdemes művész, Szalóki Ágnes Liszt Ferenc-díjas énekes, Berecz István Örökös Aranysarkantyús táncos, koreográfus, Kásler Magdi népdalénekes, Paár Julcsi és Csizmadia Anna énekesek.

 „Kezdetben az volt a cél, hogy otthonmaradásra buzdítva alternatívákat kínáljunk az aktív táncosoknak és néptánckedvelőknek. A kezdeményezés már az elején érdeklődőkre talált, azonban két-három hét elteltével világossá vált, hogy a célközönség nem gyakorlott táncosokból, hanem olyan fiatalokból áll, akiknek még nem volt lehetőségük kalotaszegi legényest tanulni, illetve olyan felnőttekből, akik számára szintén újdonság volt ez a férfitánc” – magyarázta a Kalotaszeg Legénytársulat egyik létrehozója és a Mérai Cifra Néptáncegyüttes vezetője. Hozzátette, időközben rengeteg táncos és énekes kolléga csatlakozott a kezdeményezéshez, így nem csak Kalotaszeg táncos kultúrájába tudták bevezetni az érdeklődőket, hanem a Kárpát-medence számos területéről betekintést nyújtottak a táncolni és énekelni vágyóknak. Varga Zoltán László szerint ma már sokkal összetettebb az oldal célközönsége, mint három évvel ezelőtt, viszont alapvetően a táncoktató-anyagok tájegységek szerint kezdő és középhaladó táncosokat céloznak meg. Kifejtette, az énekoktatást tájegységekként csoportosították, itt nem volt indokolt a kezdő és haladó célközönség elkülönítése, inkább az volt a cél, hogy betekintést tudjanak nyújtani a nem táncos követőknek is egy-egy tájegység énekes kultúrájába, mint például Kalotaszeg, a Mezőség, Felvidék. Általában a különböző tájegységeket hat videóban ismertették, egy alkalom során legkevesebb kettőt, de akár négy népdalt is bemutattak. A tanulók a népdalok szövegeit a leírásban, illetve hozzászólásokban követhették. A Méra Világzenei Csűrfesztivál egyik főszervezője arról is beszámolt lapunknak, hogy a FolkOtthon legújabb oktatósorozata, a Kalotaszegi egypercesek nemrég angol felirattal is elérhetővé vált az oldal YouTube-csatornáján. „Rövid időn belül egyértelművé vált, hogy az oldalnak jelentős követőtábora van a diaszpórában, így az oktatóanyagok angol felirattal való ellátása elengedhetetlenné vált” – részletezte a kalotaszegi néptáncos. Rámutatott, amellett, hogy a jelenléti oktatás során segédanyagként használja az eddig feltöltött anyagokat, illetve a diaszpórában is vendégoktatóként tanít, két éve útjára indította a FolkOtthon Kalotaszegi Népművészeti Tábort. A rendezvény keretében a néptánc- és népdaloktatáson kívül a táborozók olyan műhelymunkákon is részt vehetnek, ahol a régió tárgyi kultúrájába nyerhetnek betekintést (fafaragás, hímzés, festés, gyöngyfűzés, stb.).

„Nem gondolom azt, hogy a néptánc- és népdaloktatás teljesen életképes az online térben, azonban közel két évig az egyetlen alternatívát kínálta a táncolni és énekelni vágyóknak. Az oktatóvideóknak köszönhetően pedig az idei évben sikerült meglátogatni, majd együtt dolgozni a sydney-i Kengugró néptáncegyüttessel, valamint a 17. Ausztráliai Magyar Kulturális Találkozón is oktattam párommal, András Katalin Bíborkával” – magyarázta Varga Zoltán László. Hozzátette, nem utolsó sorban rengeteg visszajelzés érkezett az elmúlt egy-két évben Dél-Amerikából, az Egyesült Államokból és a világ számos más pontjáról, hogy aktív felhasználói a platformnak. 

Az érdeklődők követhetik a FolkOtthont Facebookon, YouTube-on és Instagramon is.

:  Bede Laura 

text