Veszprém a néptáncosok Mekkája

Gálaműsorral ünnepelte tízéves fennállását a Veszprém-Bakony Táncegyüttes szombaton az Agórában, ahol ismét bebizonyították a táncosok, hogy miért lehet Veszprém a „néptáncosok Mekkája.”

A Veszprém-Bakony Táncegyüttes valójában két nagymúltú táncegyüttes, a Veszprém és a Honvéd-Bakony összefogásából jött létre éppen tíz évvel ezelőtt. Akkoriban mindkettő együttes egy útkeresési folyamat közepén volt és hosszú beszélgetések és ötletelések után döntöttek úgy, hogy közösen folytatják a népi hagyományok őrzését, a néptáncot a lehető legmagasabb szinten űzve.

Jó döntésüket pedig mi sem igazolja jobban, hogy azóta is rendszeres fellépői a helyi és környékbeli rendezvényeknek, de hírük bőven túlmutat már a vármegyén, sőt Magyarország közigazgatási határain is.

Most viszont nem távolodtak el a székhelyüknek számító Veszprémtől, hanem az Agóra teltháza előtt tartották meg Generációk tánca névre keresztelt gálaműsorukat, ahol nevéből adódóan a táncegyüttes különböző életkorban járó tagjai is megmutatták a közönség örömére, hogy mit tudnak.

A gála elején Kovács Norbert „Cimbi” a táncegyüttes Príma-díjas alapítója is köszöntötte a népes tömeget, ő felidézte a tíz évvel ezelőtti időket, amikor a két együttes összeolvadásából létrejött a Veszprém-Bakony Táncegyüttes. Elmondta azt, hogy Veszprém vármegyében az országos átlaghoz képest arányaiban sokkal több néptáncegyüttes működik, így bátran lehet a „magyar néptánc Mekkájának” is mondani ezt a térséget.

Ez a mi nemzeti kincsünk, ami ott van mindenkinek a lábában. – mondta.
 

A jelenlévőket a város képviseletében Hegedűs Barbara alpolgármester köszöntötte. Ő köszönetét fejezte ki, hogy az év minden napján azon dolgoznak, hogy nemzeti hagyományainkat ápolják, ráadásul bevonva a fiatalokat, gyerekeket is, hiszen ez a jövő kulcsa, ha

tudjuk honnan jöttünk, és tudjuk, hogy hova tartunk.
 

Az est során két felvonásban is megtelt az Agóra nagyterme. A délután négy órás gálaműsor után hét órakor is nagy sikert arattak a fellépők.


text