Néptánc tábor és táncház a Seattle-i Forgatós táncegyüttessel

A több éves hagyományhoz hűen, idén novemberben is megrendezték a néptánctábort és a táncházat a Seattle-i Forgatós Táncegyüttes szervezésében. A tábor meghatározó tényezője, szeretettel várnak mindenkit a diaszpórában élő magyar közösségekből, illetve az összes érdeklődőt, aki a magyar néptánc kultúrába kíván betekinteni.
   
Az idei hosszú hétvége alatt a kalocsai népi kultúrát ismerhették meg a résztvevők. A program összeállításában nagy hangsúlyt kapott, hogy ne csak a tánc felől közelítsenek, hanem egy átfogóbb képet kaphasson mindenki. Ezt szolgálta a reggeli közös népdaltanulás és éneklés, ahol mindenki elsajátíthatott néhány a vidéken ismert dallamot. Szintén erre hivatott a Kalocsa-vidéket bemutató részletes előadás, melyet - hogy az ismereteket elmélyítsük és még érdekesebbé tegyük - egy kis vetélkedő kvízzel zártunk igen eredményesen. Az előadás során megtekinthettek archív felvételeket, fotókat, illetve néhány eredeti viselet darabot is, amelyeket a leglelkesebbek fel is próbáltak.

A tánckurzuson elsajátíthatták a lassú és friss csárdás és a mars alapjait is. A férfiaknak a seprűtánc, a nőknek a helyi karikázó, azaz fércelés megtanulása tette változatossá, az amúgy is gazdag tánckultúra megismerését. Mind a táncban használatos szavak, mind az énekek nagyban hozzájárultak a nyelv fenntartásához és szókincs bővítéséhez minden korosztálynál. Főként a fiataloknál remek lehetőség volt, hogy ne csak megtanulják, de meg is értsék azokat.

A tánchoz is használt a vidéken jellegzetes „eszközt”, a kendőt/keszkenőt, a lányok kézműves foglalkozás keretein belül maguknak készíthették el, majd azonnal használatba is vették.

A közösség építése ugyancsak elsődleges cél és szerencsére alapvető velejárója a néptáncnak. Azonban a kikapcsolódás és a szórakozás formáit bővítették a népi játékok, melyekben kortól függetlenül mindenki részt tudott venni és önfeledten jól érezhette magát. Ezek mind amellett, hogy kiváló csapatépítő funkciót töltenek be, elősegítik a néptánc oktatást és fejlesztő hatásúak. 

A tábor utolsó napján a nagy számú résztvevőnek köszönhetően, külön rendezhettünk gyermek, illetve felnőtt táncházat is. A kötetlen szórakozás mellett mindenkinek lehetősége nyílt a hagyományos magyar ételek, sütemények kóstolására is. A sikeresnek  mondható  rendezvény célja, hogy a hagyományt az eredeti, közösségi funkciójában is átélhessék, megőrizhessék.

Kertész Kíra Kleopátra 

text