Tízéves a párkányi Pásztortűz néptánccsoport

A közelmúltban jubileumi gálaműsorral ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját a párkányi Pásztortűz néptánccsoport. Nevük már ismertté vált az elmúlt években, hisz amatőr felnőtt néptánccsoport sajnos tájainkon már egyre kevesebb működik olyan színvonalon, hogy meghívást kapjanak határainkon túlra is. Ahhoz, hogy ezt elérjék, folyamatos felkészülés, szereplés szükséges. A csoport vezetőjétől, Fekete Lászlótól érdeklődtem tízéves munkájukról, eredményeikről.

„ A tánccsoport a Kisbojtár gyermek néptánccsoport alapításának 30. évfordulója apropóján alakult 2013-ban, amikor az egykori táncosok újból összeverbuválódtak egy-két tánc erejéig. Sokan akkor már egy-két évtizede nem táncoltak, de ez annyira fellelkesítette őket, hogy a gála végeztével úgy döntöttek, hogy együtt maradnak és folytatják a próbákat. További felkéréseket kaptak, hogy a gálán bemutatott táncaikat adják elő környékbeli rendezvényeken. Így indult. A csoport első vezetője Márkus Norbert volt, aki négy évig irányította a csoportot.

Én 2014-ben léptem be és miután 2017-ben Norbi munkahelyi teendői miatt már nem tudta vállalni a csoport vezetését, a tagok engem választottak meg vezetőnek.

Az alapítók mind az egykori Kisbojtár táncosai, de azóta néhányan ki is léptek, és jöttek újak is, feleségek, férjek, barátok, ismerősök, ismeretlenek.

Az elmúlt tíz évben a környék szinte összes falujában szerepeltünk. Általában helyi fesztiválokra, hagyományőrző rendezvényekre, bálmegnyitókra hívnak minket, de többször szerepeltünk már csehországi folklórfesztiválokon Brünnben, Karvinában, Kuřimban, ahol nemcsak a régiónkat, de a magyarságot is képviseltük. 2023. november 18-án részt vettünk a TáncPódium – a Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Minősítő Gálájának szőgyéni válogatóján. Sajnos nem jutottunk tovább, de a zsűri tagjai kiemelték, hogy olyan csoportot, olyan „örök fiatalokat” láthattak a színpadon, akik szívből táncolnak, és nagyon szeretik azt, amit csinálnak.

Az alapítás óta együttműködünk a Varjos zenekarral, akikkel rendszeres táncházakat szervezünk, de a legtöbbször ők kísérnek el, ha nagyobb műsort adunk elő.

Koreográfusaink voltak Madocsai Imre, Linczenbold Maximilián és Bolgovics Gergő. Mindannyian az Ifjú Szívek egykori táncosai. Utóbbi volt a rendezője a 2019-ben bemutatott „Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt” című műsorunknak és a mostani gálánknak is.”
Mint fentebb említettem, az Érsekújvári járás egyetlen állandó jelleggel működő felnőtt tánccsoportja, mely minden felkérésnek eleget tesz – mert annyira szeretik a néptáncot, a népzenét, s a helyi táncháztalálkozók állandó résztvevői, de szervezői is.

Tagjai valamennyien főállásban napi nyolc órában dolgoznak, vállalkozók, vagy éppen műszakra járnak. Mivel nem tartoznak egy szervezethez sem, a nánai önkormányzat segíti őket próbahelyiség biztosításával, s főleg magyarországi és hazai pályázatok által jutnak a működéshez szükséges támogatáshoz.
Műsoraik repertoárjában főleg hazai, magyarországi tájegységek táncaiból válogatnak.

A járásbeli Csemadok-alapszervezetek mellett van pár helyi jellegű néptánccsoport, amelyek alkalmi bemutatókkal szerepelnek. Ők is megízlelik a népművészet egyik legszebb részét, a népzenét, néptáncot. A Pásztortűz alapító tagjai viszont a néptánc szeretetét gyermekkorban szívták magukba, s lettek sok év után újra táncosok, immár felnőtt fejjel, szülőként, s remélhetőleg ők is gyermekeiket, unokáikat megismertetik a népi kultúra kincseivel.


Az ünnepi gálaműsoruk népes közönsége vastapssal jutalmazta őket. A műsor után természetesen táncházzal fejezték be az ünneplést.

Gratulálunk a csoportnak, s köszönjük a sok-sok szereplést falvainkban, ünnepségeinken, ahol a néptánc, népviselet hagyományait éltetik.

Dániel Erzsébet

text