Berecz András - Karácsonyi pásztortánc

Január 7-ig még megnézhetik Berecz András adventi műsorát Kodály Zoltán kórusműveivel, népzenével, mesével, gyermekjátékkal, tánccal, melyet 2014. decemberében mutattak be a Müpa Budapest-ben. Közreműködik a Nyíregyházi Cantemus Kórus - Cantemus Choral Institute, Szabó Dénes vezetésével

„A magyar néphagyomány szerint az újszülött Megváltónak nemcsak a három király, hanem a pásztorok is ajándékot vittek. Egymást ébresztve, hatalmas „glóriaszóra”, egymást taszigálva, csupa csetlés-botlással, vidám ügyetlenségben, szép jövőt remélve, erős várakozásban. Kinek mije volt, azt vitt. Ez báránykát, a másik sajtocskát, a harmadik furulyaszót, táncot. Ezen az estén Kodály Zoltán kórusműveivel, pásztorok zenéjével, meséivel, táncaival indulunk útra, hogy Betlehem pusztájában feltaláljuk a kisded Jézust.” (Berecz András)

A 2011-ben Kossuth-díjjal is elismert Berecz András úgy tartja, hogy a mesemondó hivatása: új életet lehelni a régi mesékbe. De nemcsak a régieket fényesíti, hanem mindig keres újakat is. Az első dalokat édesanyjától tanulta, aki a híres kunhegyesi táncos, tréfafa és nótafa, Tanka Gábor lányaként sok ilyet tudott. Pályája kezdetén Berecz András csángók között forgolódott, később Erdélyben, Felvidéken, Somogyban, a Nagykunságban, Nyírségben járt gyűjtő utakon. Az Ökrös és az Egyszólam Együttes énekeseként vált népszerűvé, de mesemondóként nem kevésbé csodálják - akként különösen legendás. 

https://www.mupa.hu/media/video/berecz-andras-karacsonyi-pasztortanc

text