Kecsketáncoltatással búcsúztatták az óévet az Otthonban

Egy ősi moldvai csángó népszokás, az urálás elevenedett meg december 22-én, pénteken este az Ifjúsági Otthonban. A Présház folk-klub eseményén jól megtáncoltatták a kecskét, és moldvai táncccal búcsúztatták az óévet.

A moldvai hejgetés vagy urálás az ifjak óévbúcsúztató, köszöntő, bőségvarázsló, adománykérő szokása. Fő célja a gabona, a kenyér, tehát a termékenység mágikus, rituális biztosítása az elkövetkezendő esztendőre – olvasható a netfolk.blog.hu oldalon. Ez a szokás elevenedett meg december 22-én, a csillagászati tél első napjának estéjén az Ifjúsági Otthonban.

 
Mint Karsai Andrástól, a szervező Présház folk-klub vezetőjétől megtudtuk, Kasza Dániel néprajzos volt a segítségükre a rituális esemény rekonstruálásában, illetve a jelmezek, maszkok elkészítésében, hiszen ezeket is mind saját kezűleg csinálták.

A táncoló kecskét a közönség csujogatással, dobbantásokkal, füttyel biztatta, és közös éneklésbe is bekapcsolódhattak a résztvevők. Az előadott kis történet után a Kecskés nevű moldvai tánccal folytatódott az este, a talpalávalót a Présház R.O.H.A.M. Banda (Részleges Óvintézkedésből Hamarjában Aktivált Moldvaisták) húzta.

 
A Présház folk-klub rendszeresen tart népzenei, néptáncos eseményeket Kecskemét különböző helyszínein, melyeken tánccal, énektanítással, bor- és pálinkakóstolóval, néprajzi előadásokkal és természetesen élő zenével adják át és teszik ma is élvezhetővé a népi hagyományokat.

 

 


Borda Máté

 

text