VI. Dúrmoló Téli Népzenei Tábor

Tóthfalu

A Dúrmoló Téli Népzenei Tábor zárórendezvényének gálaműsorát tartották tegnap este Tóthfaluban a Munkás Szent József római katolikus templomban,melyet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hívott életre immáron hatodik alkalommal. 

 
Tóthfaluban 5 nap immár hagyományosan a népzenéről szól az iskolai téli szünetben. A tábor elsősorban az általános és középiskolás korosztályt szólította meg. A táborlakó gyermekek Vajdaságban gyűjtött dalokat tanultak képzett szakemberektől, zenészektől, akik a kilencvenes években maguk is táborlakók voltak még, és azóta hosszú utat jártak be ezen a téren.

Juhász Gyula, népzenész, táborvezető:

Az oktatók is nagyon kitettek magukért és derekasan végigcsinálták a feladatokat és betanították a dalokat. A hangulat is nagyon jó volt, így különösen, hogy együtt dolgoztunk. Nagyon sok közös munka volt a tábor folyamán. Amikor együtt gyakoroltunk és együtt válogattuk ki, hogy ki melyik dalt játszaná el szívesen a csoportjával itt első este, egy különös színfoltja volt az idei táborunknak. Úgy tervezzük, hogy a folytatásban is ilyen tematika mentén fogjuk végigvinni az oktatásokat.

Takács Lili, résztvevő, Zenta:

Én nagyon szeretek ide járni, és már harmadszor vagyok itt. A társaság és az oktatók miatt is ide jövök mindig. Már egy hónapja nagyon vártam ezt a tábort, és vártam, mikor tudunk jelentkezni rá. Mivel közel tíz éve néptáncolok és állandóan ilyeneket is tanulok, meg hegedülök is 4-5 éve. Hozzám ez nagyon közel áll.

A téli táborban 11 féle különböző hangszert ismerhettek meg a fiatalok vajdasági népzenetanárok közreműködésével, akik a vajdasági magyar népdalok tanítására fektették a hangsúlyt. Vajdaság egész területéről érkeztek gyerekek a táborba, melynek vidékünk népdalainak megismerése, megbecsülése volt a fő célja.

Kormányos Katona Gyöngyi, igazgató, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet:

Az idei évben a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet már hatodik alkalommal szervezte meg a téli táborát a Durmoló Népzenei Tábort amelynek az a célja egyrészt, hogy utánpótlást biztosítson a népzenei életben itt a Vajdaságban. Ez az egyik fontos célja. A másik jelentősége pedig az, hogy közösségben vannak a gyerekek, barátkoznak azáltal, hogy az anyanyelvüket, a népi hagyományukat is ápolják.

Az idei tábor Bodor Anikó Vajdasági magyar népdalok III. Párosítók, lakodalmasok és szerelmi dalok című kötetéből merítette a feldolgozandó anyagot, és ezáltal a fiatalok megismerhették a régió népdalkincsét.

text