Bartók 1914

Még kisgyerekként hallottam először a réges-régi felvételt, ahol egy különös, halk szavú ember, végtelen nyugalommal és végtelen erővel mesél el egy misztikus, szomorú (szomorú?) történetet kilenc fiúról, akik ott, a nagy erdőben szarvasokká váltak. Nem tagadom, azóta is a legátütőbb, még a legnagyobb színészóriások verselésénél is lélekbemarkolóbb prózai élmény számomra végighallgatni ezeket a szavakat az öreg apóról és kilenc szép szál fiáról azon a kérlelhetetlenül kemény, de mégis szelíd hangon, Bartók Béla hangján.
A szöveget román kolindák alapján írta - csupán kevéssé módosítva azokat - amelyeket 1914-ben vett fel azon a gyűjtésén, mely az utolsó pillanatkép az I. világháború előtti Erdély népzenéjéről. Egy gyűjtőút, ami sorsfordító hatással volt magára Bartókra is, a népzenéről alkotott képére, népzenei alapú feldolgozásaira. Az 1914-es Maros-Torda megyei gyűjtés nélkül minden bizonnyal egy másik Bartók Béla életművét ismernénk most, talán egy hiányosabb életművet. A Cantata Profana örökérvényű, misztikus, több olvasatú szövegében ott cseng Bartók népzenekutatói tudása, művészi zsenialitása, a népzene iránti végtelen tisztelete és szeretete, s a sorok közül kihallhatjuk véleményét saját koráról - és talán a mienkről is.
Most megjelent ez a lemez, amit a Magos zenekarral készítettünk még tavasszal, a címe csak ennyi: Bartók 1914.
Gyertek, hallgassátok meg; több éves munka (saját doktori kutatásom, egy színpadi nagyműsor, vagy 5-6 erdélyi gyűjtőút) eredménye. Gyertek, vezessenek Bartók szavai, bolyongjunk a Felső-Maros mente román és a Nyárád mente székely dallamai között, bő évszázada hengerre játszott, énekelt zenék között, "ott, a nagy erdőben"...
Köszönettel tartozunk Dumitru Toderic felsőrépai parasztprímásnak és Várallyay Fülöp barátunknak, hogy hangszerjátékukkal teljessé tették a lemez anyagát.
Bartók 1914, a Fonó kiadásában, az NKA Halmos Béla program támogatásával. Egyelőre online, de hamarosan kézbe vehető formában.
Megtaláljátok Soptify-on, Amazon Musicon, Apple Musicon, Deezeren, iTuneson és persze Youtube-on is.

Salamon Soma 

text