Erdély egyik utolsó adatközlőjének legújabb mesegyűjteményét mutatják be

Kolozsvár

Hideg Anna néni meserepertoárja újabb kötetben látott napvilágot. Január 26-án 18 órától a kolozsvári Heltai FolkCenterben mutatják be Erdély egyik utolsó tradicionális mesemondójának teljes történetmondói repertoárját.

„Nagyon szerettem hallgatni az öregeket, sokáig azt hittem, a meséjük valóság” – mesélte a Maszolnak a 87 éves Hideg Anna néni, Népművészet Mestere-díjas mesemondó, Erdély egyik utolsó adatközlője, akit ördöngösfüzesi otthonában látogattunk meg még szeptemberben.

   „Kicsi leány voltam, ültem az öregek mellett a padon, s megtanultam mesélni” – a 87 éves Hideg Anna nénivel, Erdély utolsó adatközlőjével beszélgettünk
A nyolcosztályos Anna néni énekesi repertoárja 580 dalt tartalmaz, ebből kétszázat lekottáztak az Annus néni daloskönyve című kiadványban; de több száz tréfás mesét, adomát, népmondát és igaz történetet is ismer.

Magyar Népmese Napja népmese mesemondó
A mezőségi Ördöngösfüzesen élő, 1936-ban született asszony egyike azoknak az utolsó olyan tradicionális mesemondóknak, akik rendkívül gazdag népköltészeti ismeretanyagukat még egy hagyományos erdélyi faluközösségben élve, organikus módon szerezték. A legújabb kötet szöveganyaga közel két évtizedet felölelő folklórgyűjtés eredménye, és Hideg Anna teljes történetmondói repertoárját tartalmazza, Magyar Zoltán, a Néprajztudományi Intézet főmunkatársa munkájának eredményeként.

A Tekergő Meseösvény Egyesület, a Heltai FolkCenter és a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség szervezésében január 26-án 18 órától Kolozsváron is lehetőség nyílik megismerni Hideg Anna történeteit. A könyvbemutatót meseest majd könyvvásár, végül pedig táncház követi. A rendezvényen részt vesz Hideg Anna mesemondó, népdalénekes, Tekei Erika néprajzkutató, Magyar Zoltán, a Néprajztudományi Intézet Főmunkatársa, valamint a Világszárnya Szövetség mesemondói.

text