A néptánc alapjait tanítanák az óvodákban Nagykanizsán

A kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Ház kedden adott otthont annak az óvodapedagógusoknak szervezett képzésnek, melyen a résztvevők a néptánc alapvető mozdulatkincsét, dialektusainak legjellemzőbb sajátosságait ismerték meg.

 Dr. Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsa Központi Óvoda igazgatója köszöntőjében elmondta: valamennyi tagóvodában hangsúlyt fektetnek a néphagyományok hiteles közvetítésére, ezért ez a képzés jól illeszkedik az intézmény stratégiájába. Hogyan is élhetnénk meg hagyományainkat leginkább, ha nem a táncon keresztül? - tette fel a kérdést, s azzal folytatta: benne van a magyarok öröme, boldogsága. Ezért vissza kell nyúlni a gyökerekhez, hogy értékként közvetítsék a jövő generációjának a tradíciókat. Ennek jó helyszíne az óvoda, és támogatói a tudásukat gyarapító óvodapedagógusok. 

Az eseményen részt vevő 35 óvodapedagógusnak a néptánc és a népi játékok pedagógiai célú alkalmazásához szükséges elméleti, gyakorlati és módszertani ismereteket adtak át.

A Pipitér Tagóvoda szervezi az évtizedes múltra visszatekintő Pintyőke népi gyermekjáték- és néptáncfesztivált. Ehhez kapcsolódik mostani képzésük, amelynek célja a pedagógus kompetenciák fejlesztése: a néptánctudás, a játékrepertoár bővítése, a módszertani sokszínűség kialakítása, a motívumfűzések újraépítése mellett a szakmai együttműködés, kommunikáció fejlesztése és az önfejlesztés. Ebben segítségükre volt Kiss Norbert néptáncoktató, a Kerka Táncegyüttes művészeti vezetője, koreográfus.

- Norberttel a szakmai kapcsolatunk korábbra nyúlik vissza, hiszen meghívott zsűritagként részt vett a tavalyi Pintyőke fesztiválon, építő jellegű, támogató javaslataival méltatta a szereplő óvodás csoportokat - mondta Göndör Réka, a Pipitér Tagóvoda vezetője. - Hiszem, hogy a néptánc, a gyermekjátékok alapvető szerepet töltenek be a gyermekek testi és lelki fejlődésében. A képzésen részt vevő óvodapedagógusok hatékonyabbá válnak a népijáték- és néptáncfoglalkozások megtartásában, valamint a játékokban, táncokban rejlő nevelési lehetőségek kibontásában. A népi játékok és táncok kiválóan alkalmasak a gyermekek képességeinek, készségeinek fejlesztésére. A gyakorlatorientált képzés célja, hogy a kollégáink még inkább elsajátítsák a népi játék, néptánc tanításának a korosztályra jellemző módszertani specifikumait.

Hozzátette: számtalan új mondókát, kiszámolót, szellemi, mozgásos, eszközös és párválasztó játék szabályát ismerték meg Kiss Norbert néptáncoktató segítségével.


text