Fehérváron folytatódik pénteken a Pesovár népzenei verseny

Második válogatójához érkezik január 26-án, pénteken a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny: az eseménynek az Öreghegyi Közösségi Ház ad otthont 14 órától. A fehérvári fordulóra Mórról is érkeznek versenyzők.

A nagy hagyománnyal rendelkező versenyen ebben a tanévben huszonnyolc iskola 661 diákja vesz részt Fejér vármegyéből, csoportos és egyéni produkciókkal. A fordulók számos helyszínen zajlanak, lehetőség szerint közel a versenyzők lakhelyéhez – a megyeszékhelyen kétszer is lesz válogató, és a döntők is Fehérváron lesznek.

A pénteki válogatón fehérvári és móri szóló énekesek, éneklőcsoportok és egy hangszerkíséretes éneklőcsoport mutatkozik be a szakmai zsűri – Husi Gyula népzenész, népzene-pedagógus, hangszerkészítő; Nádasdy Fanni népdalénekes, népzene-pedagógus és Páll Éva népzenész, népdalénekes, népzene-pedagógus – előtt. A zsűri tagjai nemcsak bírálnak, hanem segítenek a résztvevőknek és felkészítő tanáraiknak abban, hogy az énekes és hangszeres népzenei kincseinket minél hitelesebben tudják elsajátítani és tolmácsolni. A résztvevők a rövid szakmai értékelésen kívül az elért pontszámokról is tájékoztatást kapnak – a döntőbe való továbbjutásra a legmagasabb pontszámot elérőknek lesz lehetőségük.

A további területi bemutatókat február 2-án, pénteken 14 órakor Válon, február 6-án, kedden 14 órakor Ráckeresztúron, február 9-én, pénteken 14 órakor Abán, február 12-én, hétfőn Dunaújvárosban és február 15-én, csütörtökön 14 órakor ismét Fehérváron tartják. A döntők február 22-én és 23-án lesznek Székesfehérváron, az Öreghegyi Közösségi Házban.

Az előválogatók és a döntők szabadon látogathatók, a közönség számára a belépés ingyenes.
A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap Népművészet Kollégiuma támogatásával valósul meg. A fehérvári forduló résztvevőinek névsora és az előadott produkciók ezen az oldalon olvashatók. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

text