Móricz Bence vehette át a Petőfi-emlékérmet Orosházán

A Petőfi-emlékérmet kedden adták át a magyar kultúra napja alkalmából Orosházán, a Petőfi művelődési központban. Értékteremtés, közösségépítés a kultúra területén – ezt hangsúlyozta az idei díjazott kapcsán Lajti Tímea ügyvezető igazgató. Móricz Bence vehette át tőle az elismerést.

Dávid Zoltán polgármester és Lajti Tímea ügyvezető adták át a Petőfi-emlékérmet a magyar kultúra napja alkalmából a művelődési központban. 

– A plakettel intézményünk azokat ismeri el, akik a PMK kultúraközvetítő, értékteremtő munkáját évek óta segítik, a város közművelődésében kimagasló szerepet játszanak. Az idei díjazott Móricz Bence – jelentette be Lajti Tímea. A polgármester hozzáfűzte, ezzel a díjjal is szeretnék kifejezni azt a lelkes, szakmailag elismerésre méltó, kreatív és sokszínű munkát, amivel sok száz fiatallal megismertette, megszerettette a néptáncot az eltelt évek során. Példás és követendő, ahogy motiválja a fiatalok minden korosztályát.

Móricz Bence, a Magyar Táncművészeti Egyetemen, majd a Szegedi Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Testnevelési és Sporttudományi Intézetben végzett, immáron testnevelés-néptánc szakos pedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús táncos. 2024 januárjában Orosházán a Kodolányi János Egyetemen végzett közoktatás-vezetői- pedagógus szakvizsga képzésen. 16 éves kora óta oktatja a magyar néptáncot. Eddigi pályafutása alatt Békéscsabán, Kamuton, Szentesen, Battonyán, Dobozon, Hódmezővásárhelyen és Szarvason is dolgozott. Táncosként tagja és vendégművésze volt a békési Belencéres Néptáncegyüttesnek, a Szentendre Táncegyüttesnek, a Fitos Dezső Társulatnak, a Nagyvárad Táncegyüttesnek, az Urban Verbunknak és a Békéscsabai Jókai Színháznak is. Saját társulata a Folk&Roll.

Ausztráliában, Melbourne-ben élő magyaroknak készített műsort 2017-ben a „Hungaro Fest” elnevezésű programra és március 15. nemzeti ünnepünk alkalmából. 2019-ben a Melbourne-i Gyöngyösbokréta Tánccsoport 30 éves jubileumi évfordulójának alkalmából készített ünnepi produkciót, valamint tánctábort vezetett, ahová Ausztrália több pontjáról is érkeztek kint élő magyarok és idegen ajkúak egyaránt.

Jelenleg az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában dolgozik, az Orosházi Harangos Néptáncegyüttes művészeti vezetője. Emellett vendégoktatóként több helyen is megfordul (Hajdúböszörmény, Szegvár, Tótkomlós). Munkásságát a gyermekközpontúság és a közösségformálás jellemzi, oktató-nevelő és alkotó munkásságában is megjelenik a keresztyén gondolkodás. Koreográfiáiban következetesen és tudatosan jeleníti meg az egyházi ünnepeket, hogy mind a gyermekek, mind a közönség közelebb kerülhessen örök érvényű nemzeti identitásunkhoz.

Orosházán 14. éve tevékenykedik aktívan, és végzi az óvodás kortól a felnőttekig átívelő oktató-nevelő munkát. Hosszú távú célja, hogy Orosházán és környékén a lehető legtöbb általános iskolában, az Orosházi Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolával partnerségben, valósulhasson meg a néptánc oktatása. A 2023/2024-es tanévben sikerült az egyesületen keresztül Orosházán az evangélikus iskolában, valamint Nagyszénáson is indítani egy csoportot.

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetségével együttműködve tervei közt szerepel, hogy létrehozzon egy olyan tanfolyamot, ami az általános iskolás korosztályt felkészítené a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Zeneiskola néptánc tanszakára, ezzel támogatva a fiatalok tudatos és sikeres pályaválasztását.

Csete Ilona
 

--------------

A táncművész több együttessel dolgozik
2024 nyarán, IX. alkalommal tervezi a Körös-menti NépTáncTábor elnevezésű programot. A táborban a vármegye területéről, több városból jelentkeznek táncos gyermekek, akik itt új közösséget alkotva tevékenykednek egy héten keresztül. Igyekszik lehetőséget biztosítani nagycsaládos és hátrányos helyzetű gyermekeknek egyaránt a táborban való részvételre. Jelenleg mint táncművész, a Szarvasi Cervinus Teátrummal, az aradi Kamaraszínházzal és a Békéscsabai Tabán Táncegyüttessel dolgozik, akikkel rangos színházi és művészeti fesztiválon vesznek részt itthon és külföldön egyaránt.

text