Néptánc fesztivál Nagykanizsán

Szombaton Nagykanizsán a Hevesi Sándor Művelődési Központban mintegy 450 táncos részvételével rendezték meg a Zala Megyei Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztivált és a Zala Megyei Néptánc Antológiát a Zalagyöngye Művészeti Műhely és a Kanizsai Kulturális Központ közös szervezésében.

Második alkalommal tartották Nagykanizsán ezt a rangos kulturális, táncos eseményt, ahogy annak elnevezéséből is kitűnik gyermek és felnőtt néptáncosok egyaránt bemutatkoztak. A programra 21 együttes – 8 gyermek és 13 felnőtt - érkezett Zala vármegye több településéről, a közönség 23 produkciót láthatott. Erről Tóth István, a Zalagyöngye Művészeti Műhely vezetője tájékoztatott.

A rendezvényen a csoportok előadását neves szakmai zsűri értékelte, helyezéseket, díjakat nem osztottak ki, viszont az együttesek vezetőivel megosztották szakmai észrevételeiket.

A rendezvényt Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója nyitotta meg és arról beszélt, hogy meg kell tanítani az utódoknak, a következő generációk tagjainak az ősök hagyatékának tiszteletét, a magyar népi kulturális értékek iránti büszkeséget, amely a motívumokban, szimbólumokban, szokásokban rejlik.

Hozzátette, hogy Nagykanizsán több művészeti csoport is tevékenykedik évtizedek óta, az egyik legpatinásabbnak nevezhető a Kanizsai Táncegyüttes, mely nemrég ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, a Zalagyöngye Táncegyüttes a 25. évfordulóját, míg a Pántlika Néptáncegyüttes is már 15 éves múltra tekint vissza. Ezek a művészeti csoport kiemelt feladatuknak, küldetésüknek tartják az utánpótlás kinevelését. A Zalagyöngye Művészeti Műhely immár három generációs tagsággal büszkélkedhet.

A rendezvényen a busójárás résztvevői is megjelentek, a produkciók után táncház várta az érdeklődőket

 

 
Korosa Titanilla

text