Kárpátaljaiakat mentoráló néptáncosok


A tanfolyamra huszonhárom pedagógus jelentkezett Kárpátalja több településéről.
 
A Hagyományok Háza közel 10 éve indította el Kárpátalján a néptáncegyüttesek mentorálását. Magyarországi szakemberek bevonásával segítik az ottani táncegyüttesek munkáját. Három évvel ezelőtt indították el a kifejezetten táncpedagógusoknak szóló mentorprogramot Antal Dóra és Antal Roland szakmai irányításával.

– A mentorprogram részeként kárpátaljai pedagógusok látogattak el hozzánk, hogy a Nyíregyházi Tánctanoda táncosaival és vezetőivel egy módszertani napon vegyenek részt. A Vásárhelyi László Református Alapfokú Művészeti Iskola tánctermében közel nyolcvan tanodás gyermek játszott és táncolt az óvodástól egészen az ifjúsági korosztályig. A rendhagyó foglalkozások alatt a pedagógusok gyakorlatban is láthatták azokat a tánctanítási módszereket, amelyeket hónapról-hónapra Beregszászban tanultak – említette Antal Roland.
– A tanfolyamra huszonhárom pedagógus jelentkezett Kárpátalja több településéről. Nekik hatalmas segítség az a szakmai iránymutatást, amellyel az Antal házaspár segíti és tanítja őket. A végső cél, hogy vidékünkön a néptáncoktatás a megfelelő anyaországi módszertanok mentén legyen oktatva - mondta el Várady Enikő, a képzés programkoordinátora, a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja kulturális szervezője.

A nap zárásaként dr. Ónodi Béla, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakirányának vezetője tájékoztatta a szakmai továbblépés és továbbtanulás lehetőségeiről az idelátogató vendégeket. 

 


L. Tóth Lajos

text