Duna Tanoda: rendezvények egész évben

Idén is számos rendezvényre, eseményre és fellépésre készül a Duna Népzene-Néptánc Tanoda és a Duna Népművészeti Alapítvány. Februárban a főiskolán mutatkozik be a tanoda csapata, de már a tavaszi időszak is hozza a következő eseményeket.

– Három csoportba sorolnám a rendezvényeinket: vannak saját szervezések, valamint olyanok, ahol fellépőként produkciót szolgáltatunk, vagy csak nézőként, saját épülésünk kedvéért veszünk részt – fogalmazott Ölveczky Tamás tanodavezető. – Kiemelt jelentőségű események számunkra a saját szervezések, akár alapítványi, akár tanodai szinten: egyébként a kettő sok esetben szorosan összefonódik. Ezeket általunk kitalált, életre hívott és évek óta működő események. Kiemelném közülük a „Tüzet viszek, lángot viszek…” népdalverseny különféle fordulóit, a Felső-bácskai Népzenei Fesztivál és Népzenész találkozót és az ezzel egy időben zajló Kárpát-medencei Prímástalálkozót, legrégebbi megvalósításunk pedig a nyári Duna Népművészeti Tábor, ami idén is lesz. Néhány éve pedig elkezdtünk énekes és hangszeres mesterkurzusokat tartani. Ezt a struktúrát úgy alakítottuk, hogy az év beosztása ideális legyen a résztvevők számára. Nagyon fontos, hogy az érintettek és érdekeltek tudják, hogy ezekre a rendezvényekre lehet számítani, és számítanak is: mindegyik egyre nagyobb látogatottsággal bír, fölfelé ível a pálya – részletezte Ölveczky Tamás.

Hozzátette: felkérés esetén továbbra is örömmel készülnek produkcióval nemzeti ünnepekre, emléknapokra, illetve a Duna Népművészeti Alapítvány alkalmanként maga is szervez hasonlókat, országos hírű művészeti csoportok bajai vendégszereplését ösztönözve. Szintén szívesen vállalnak fellépéseket a Kárpát-medence bármely pontját, de látogatóként is örömmel vesznek részt szakmai eseményeken, rendezvényeken, hogy kicsit kitekintsenek szűkebb pátriájuk keretei közül.

További örömhírekkel is szolgált a tanodavezető: megérkeztek Moldvából az eredeti népviseletek, amelyekkel gazdagodott a tanoda viselettára. Ugyanakkor az első generáció néptáncos képviselői közül többen maguk is elkezdték a szakma tanulását, hogy később oktathassák mindazt, aminek az alapjait a tanoda növendékeként sajátítottak el. – Ez számunkra öröm és büszkeség! Nagyon várjuk, hogy február 14-én bemutatkozhassunk a bajai Eötvös József Főiskolán is: reméljük, meg tudjuk szólítani azt a korosztályt is, akiket eddig kevésbé sikerült, és ez szoros együttműködést eredményez majd az intézménnyel – összegezte Ölveczky Tamás.

Sándor Boglárka

 

text