A táncházmozgalom neves képviselőjét köszönti a Dankó Rádió

A Dankó Rádió következő tematikus hétvégéjének főszereplője február 24-én és 25-én a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója, a Sebő Együttes vezetője, Sebő Ferenc lesz. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, népzenekutató és dalszerző nemrég ünnepelte 77. születésnapját, a magyar zene rádiója ez alkalomból köszönti őt.
Zenei tanulmányait klasszikus muzsikával kezdte Sebő Ferenc Székesfehérváron, majd énekesként és zeneszerzőként mutatkozott be az Egyetemi Színpadon. Kezdetben a rádió- és televíziószereplések mellett  a Tímár Sándor néptáncpedagógus alapította Bartók Táncegyüttes zenésze volt, dr. Martin György táncfolklorista inspirálásának köszönhetően kapcsolódott be a népzenekutatásba, népzengyűjtésbe. 1973-ban indult a Sebő együttes legendás Kassák Klubja, ahol a néptánc iránt érdeklődők mellett a kortárs irodalom, képzőművészet nagyjai is rendszeres vendégek voltak. Építészi diplomája mellé zenetudományi diplomát is szerzett, majd a Zenetudományi Intézet munkatársa lett.

Nagy szerepe volt a Hagyományok Háza megalakulásában, melynek 2002-től 2011-ig szakmai igazgatója volt, megalakulása óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén, de dolgozott a Magyar Televízió Zenei Osztályán népzenei szerkesztőként, a Fölszállott a páva tehetségkutató műsor zsűrielnökeként is ismerhetik, és a mai napig készít rádióműsorokat. A Dankó Rádióhoz több szálon is kötődik, a csatornán futó Tudta-e? című sorozat szerkesztő-műsorvezetője volt egy évig. A tematikus hétvégén, szombaton 10:04-től a Táncrend Sebő Ferenc zenei életművéből válogat, míg vasárnap a Kincsek a hagyományban című műsorban a Sebő Archívumot mutatják be, hisz Sebő Ferenc a Hagyományok Házának adta át népzenei gyűjtéseiből, zenéiből és rádiós műsoraiból, valamint fotókból és levelekből és egyéb dokumentumokból álló hatalmas gyűjteményét.

 
Sebő Ferenc tematikus hétvége – február 24-én és 25-én a Dankó Rádióban.

text