Hatvan-hatvanöt évesen is színpadra kell állniuk a hivatásos néptáncosoknak

Beadvánnyal fordult Raluca Turcan művelődési miniszterhez a Romániai Magyar Néptánc Egyesület, illetve annak nevében Virág Endre elnök, hogy töröljék el azt a korábbi törvénymódosítást, amelynek eredményeképpen a néptáncosok kikerültek a korábbi nyugdíjba vonulásra feljogosító, különleges munkakörülmények között dolgozók köréből. Így nekik a 65 éves nyugdíjkorhatárig táncolniuk kellene.

A tavaly decemberben kiközölt 2023/360-as törvényben a korhatár előtti nyugdíjazásra jogosultak köréből kikerültek a néptáncosok, csak a balett-táncosokra vonatkozóan maradt érvényes ez a jog. Nekik még mindig lehetőségük van minden munkaév után hat hónapot nyerni a korábbi nyugdíjazáshoz. A szóban forgó rendelkezéssel gyakorlatilag egy 2010 óta törvénybe foglalt (2010/263) jogot szüntettek meg, mint a beadványban rámutatnak, diszkriminatív módon és minden észszerű indoklás nélkül. Ez a rendelkezés katasztrofális hatással lesz a táncosokra, illetve erre a művészeti ágra – érvel az elnök a beadványban, hiszen ha a nőknek a 63, férfiaknak a 65 éves korhatárig kellene táncolniuk, akkor egy adott pillanatban a hivatásos táncegyüttesek csak „öreges” táncokat mutathatnak majd be, de inkább még azokat sem, mert egy együttesben ritkán van annyi táncos egy korcsoportban, hogy csak idősebbeknek szánt előadást állítson színpadra. Ez már csak azért is lehetetlen, mert egy táncos már 40–45 év fölött sem rendelkezik olyan koncentrációs és fizikai állóképességgel, hogy egy 60–90 perces műsorban helytálljon.

Az említett okok miatt kéri tehát a néptáncegyesület, hogy ismét foglalják bele a művészeti ágakban különleges körülmények között dolgozók közé a néptáncosokat. A diszkrimináció különösen a magyar hivatásos néptáncegyütteseket érinti rosszul, ezekből Erdélyben jelenleg hat működik: a Maros Művészegyüttes, a Háromszék Táncegyüttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, az Udvarhely Néptáncműhely, a Nagyvárad Táncegyüttes és a Bekecs Néptáncegyüttes. Mindannyian tagjai a Romániai Magyar Néptáncegyesületnek, amely jelenleg több mint 60, hivatásos és műkedvelő néptánccsoportot képvisel. A beadványba foglaltakkal egyetértenek a sepsiszentgyörgyi Theansa Családi Alapítvány (a táncosok kis szakszervezeti csoportja) képviselői is. Virág Endre érdeklődésünkre elmondta, az általa vezetett Háromszék Táncegyüttesnél harmincnégy év óta három nő ment 48 évesen nyugdíjba. Jelenleg 10 pár hivatásos táncossal dolgoznak, ők pedig naponta legkevesebb öt órát próbálnak, ha bemutatóra készülnek, vagy vendég koreográfus rendez náluk, akkor akár 8–10 órát is tánccal töltenek. „Mentálisan és fizikailag is megterhelő foglalkozásról van szó, amelyet a családi élettel is nehéz összeegyeztetni. A néptáncosok korai nyugdíjazása pedig nem jelent olyan terhet az államkasszának, amely indokolná a kiiktatásukat a kedvezményezettek köréből” – zárta beszélgetésünket a Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnöke.


Bodor Tünde

text