Felhívás Halmos Béla-díjra és -emlékéremre való jelölésre

Pályázati felhívás

A Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére először 2015. május 9-én, a IV. Táncház Napján rendezett gálán a Zeneakadémia nagytermében adták át. Halmos Béla egykori hegedűjét minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, egy arra méltó prímás veheti át, emellett a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett, amit évente ítél oda egy díjazottnak a táncház korszak közösségi életének szervezésében és szakmai munkájában végzett kiemelkedő tevékenységért.


Az elmúlt években olyan kiváló prímások kapták a vándordíjat, mint Lipták Dániel, Horsa István, Nyitrai Tamás, Mihó Attila, Csonka Ferenc, Kovács Márton, ifj. Gelencsér János, Csernók Klára és Dezsőházi Tamás. Az emlékérmet pedig eddig Ötvös Györgyi, Virágvölgyi Márta, dr. Simoncsics János, dr. Henics Tamás, Havasréti Pál, Turi András, Vasváry Annamária, Rőmer Ottó és Kása Béla vehette át.


2024-ben, az eddigi évekhez hasonlóan felhívást tesz közzé a két kuratórium. Az alább részletezett szempontoknak megfelelő jelöltek szakmai életrajzával és maximum egyoldalas szakmai ajánlásával ezen a linken lehet megtenni:

Jelöltet ajánlhat természetes és jogi személy, illetve nem jogi személyként működő szakmai szervezet is. A kuratórium a korábbi évek felterjesztéseit is figyelembe veszi.


Az idei évben Halmos Béla születésnapján, június 4-én adjuk át a díjakat a Hagyományok Házában megrendezésre kerülő „Összemuzsikálni a nemzetet” című Halmos Béla emlékkoncerten.


Jelöltállítási határidő: 2024. április 2.


Halmos Béla-vándordíj
 
A vándordíj Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjének használata egy éven keresztül és nettó 300 000 Ft pénzjutalom. A vándordíj mellett a Hagyományok Háza a következő évadban egy gálakoncerten való fellépési lehetőséget biztosít az új díjazottnak a hangszer bemutatására. A díjazottal a Hagyományok Háza, mint a Halmos-hagyaték letéteményese szerződést köt.


A kuratórium Halmos Béla szellemiségének megfelelően a következő kritériumokat állapította meg a díj feltételéül. A díjat olyan személy kaphatja, aki:
•    45 év alatti, aktív prímás
•    határokon is átívelő, elkötelezett munkásságot folytat (élénk kapcsolata van a határon túli magyar közösségekkel)
•    oktatói tevékenységet folytat
•    hagyományos népi hangszeres zenét játszik
•    táncházakat muzsikál
 

Kuratóriumi tagot delegál: Hagyományok Háza; Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület; Hangvető Zenei Terjesztő Társulás; Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke; Táncház Egyesület
 

Halmos Béla-emlékérem
 
Az emlékérmet, Kiss György Munkácsy-díjas festő-, szobrász-, és éremművész alkotását, a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöksége azzal a céllal alapította, hogy az egyesület alapító elnökének közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen.
Az emlékérmet olyan személy kaphatja, aki a táncházmozgalom keretén belül hosszú ideje kimagasló szakmai és/vagy közösségi tevékenységet folytat. A kuratórium tagjai: a Hagyományok Háza főigazgatója; a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnökségi tagjai.

 

További információ
Nagy Dóra
+36 30 572 0964
nagy.dora@hagyomanyokhaza.hu

text