Népzenétől és néptánctól volt hangos a Csapókerti Közösségi Ház

Magyarpalatkai táncokat is bemutattak a kolozsvári Tokos Zenekar és a Debreceni Népi Együttes közös műsorán péntek este. Három éve dolgoznak együtt és szerveznek közös turnét

– Megpróbáltunk mindig olyan együttesekkel dolgozni együtt, akikkel jól érezzük magunkat a színpadon, hiszen, hogyha ezt szívvel-lélekkel tudjuk csinálni és együtt tudunk működni, együtt tud dobogni ez az egész rendszer, akkor ez szerintem a színpadon is megmutatkozik – fogalmazott Vajas Albert, a Tokos Zenekar prímása.

Az idei, közös turnéjuknak a debreceni már az ötödik állomása. Jártak már a romániai Sztánán és Székelyhídon is. Fontos számukra, hogy minél szélesebb körben bemutassák értékeinket.

– Amikor Kolozsvárra január elején megérkezünk, és akkor az első próbafolyamatok zajlottak és este már megvolt a bemutató, ez mindig egy nagyon izgalmas folyamat. De mindig így szokott zajlani évről-évre, ugye harmadik éve csináljuk így – mondta Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetője.

Az 1950-ben alakult Debreceni Népi Együttesben jelenleg hat korcsoportban száznyolcvanan táncolnak.

– A néptáncnak nagy ereje van. Én is néptáncpedagógus vagyok, látom a gyerekeken, hogy első, második, harmadik, negyedik osztályban nagyon szeretik, utána jön egy kis foci korszak vagy bármi más, és utána visszaállunk néptáncra. Úgyhogy most hála Istennek újra nagy igény van rá – emelte ki Rozsályi Dániel, a Debreceni Népi Együttes tánckarvezetője.

Az előadást közös táncházzal zárta a Tokos Zenekar és a Debreceni Népi Együttes.

Keserű Zsuzsa

text