Csóri Csuka Népzenei Ki-Mit-Tud

Különleges alkalomnak adott otthont szombaton a Csóri Petőfi Sándor Művelődési Ház és Közösségi Színtér: az első népzenei Ki-Mit-Tud versenyt rendezték a kultúrház falai között, ahol korosztálytól függetlenül, a népzene, a népdalok és a nóta szerelmesei mutathatták be tehetségüket.

 A verseny, amely már első alkalommal országos figyelmet kapott, egyedülálló lehetőséget teremtett a népdal, népzene és nóta kategóriákban való megmérettetésre. A versenyre nem csak Fejér vármegyéből, hanem az ország más részeiről is érkeztek versenyzők, akik igazán színes és változatos műsorral lepték meg a közönséget. 

Az eseményt Báthory László, a Csóri Csuka Népdalkör művészeti vezetője és egyben az esemény ötletgazdája nyitotta meg, míg a házigazda szerepét Cseténé Szabados Amrita töltötte be. 

A versenyzőket Báthory László, Báthory Tamás, Buresné Mészáros Edit, Gombaszögi-Szalai Tímea, és Pribékné Nényei Annamária értékelték. 
A verseny során a közönség is kapott feladatot, ugyanis közönségszavazattal ők is díjazhatták a legjobb gyermek és felnőtt kategóriában fellépő előadókat. 

A gyermek kategóriában a Pacsirták citeraegyüttes és népdalkör csapata végzett az első helyen, és a Mezőörsi Magyar Művelődési Központ büszkeségei. A csoport tagjai mind egy szálig a Győri Harmónia Zeneiskola ifjú tehetségei, akik már számos helyi rendezvényen és versenyen bizonyították tehetségüket. Előadásukban dunántúli és szatmári összeállításokkal kápráztatták el a közönséget.

A Várpalotáról érkezett Cserregők Néptáncegyüttes fiataljai Bakonyi hangulatokat idéző népdal összeállításukkal nem csak a zsűrit, de a közönséget is lenyűgözték. Spontán, jókedvű előadásukkal nem csak a második helyet, de a közönség elismerését is kiérdemelték.
Csermák Borcsa, a hajmáskéri általános iskola diákja, aki hét éve kezdte el népi furulyán muzsikálni és a Pinka Zenekar oszlopos tagja, a harmadik helyig jutott előadásával.

Különdíjat Molnár Kristóf a Csóri Mátyás Király Általános Iskola 6. osztàlyos tanulója és egyben az iskolai énekkar pacsirtája érdemelt, lenyűgöző előadásával.

A felnőtt kategória győztese a Tikhegyi Gyöngytyúkok Néptánccsoport lett. A Veszprém-Gyulafirátótról érkezett csoport tagjai balatonfelvidéki asszonyfarsangi dalokkal hódították meg a közönséget, így előadásukkal nem csupán a versenyt nyerték meg, de a közönségdíjat is hazavihették. 
Szilasi György Pákozdról érkezett, és máris a második helyezéssel távozott. György az ének és a nóta szeretetét hosszú évek óta ápolja,  előadása egy varázslatos utazás volt a magyar nóta világába, amelyet a zsűri különdíjjal is jutalmazott.

A Csóri Csuka Népzenei Ki-Mit-Tud verseny már az első alkalommal hatalmas ünneppé vált a népzene szerelmesei számára. A szervezők nem titkolt reményei szerint, a népzenei tehetségkutató verseny, hosszú éveken át meghatározó eseménye lesz nem csak a helyi, de a magyar kulturális naptárnak. 


 
Hajdú Marianna

text