Pávai István Széchenyi-díjas

Dr. Pávai István ma átvehette a a legrangosabb állami tudományos kitüntetést, a Széchenyi-díjat, melyet évtizedes munkájának elismeréseként,  a Kárpát-medencei hagyományos népzenék kutatásában és megőrzésében elért kiemelkedő eredményeiért kapott a nemzeti ünnep alkalmából megrendezett díjátadón a parlament kupolacsarnokában. Szívből gratulálunk a Hagyományok Háza főigazgatói főtanácsadójának, akinek kimagasló és szerteágazó munkásságát itt pár mondatban szeretnénk bemutatni. 

Pávai pályafutása a kolozsvári Zeneakadémián indult, ahol Jagamas János tanítványaként életprogramjává emelte a hagyományos hangszeres népzene minél teljesebb és aprólékosabb megismerését, feltárását. Pályája során nemcsak a helyszíni gyűjtések terén szerzett számottevő tapasztalatot, hanem elméleti munkásságával is értékes hozzájárulást tett a népzene kutatásához és megértéséhez.

Magyarországra települése után fokozatosan beolvadt a honi intézményes hagyományőrzés szakmai közegébe. Először a Néprajzi Múzeumban, majd az MTA Zenetudományi Intézetében dolgozott archívumvezetőként. A Hagyományok Háza megalapításától teljes mellszélességgel, tudásának közkinccsé tételével és a felgyűjtött hatalmas XX. századi gyűjtött anyag szolgáltathatóvá tételével foglalkozik. Az általa megteremtett adatbázis-rendszer lehetővé teszi más intézetek számára is, hogy digitális gyűjtéseiket könnyen hozzáférhetővé tegyék és megoszthassák a közönséggel.

Pávai István életművének fontos része az oktatás is. Ő az egyik oszlopos tagja a Zeneakadémia Népzene tanszékének, ahol habitált egyetemi tanárként dolgozik. Emellett aktív résztvevője az akadémiai közéletnek, számos testületi tagságot tölt be, és sok jelentős publikációt jelentetett meg a népzene kutatásával kapcsolatban. A Széchenyi-díj átvétele alkalmával tiszteletteljesen köszöntötték és elismerték az általa végzett kiemelkedő munkát és hozzájárulást a magyar kulturális örökség megőrzéséhez.

text