Elhunyt Földesi Jánosné, a Boglya Népzenei Együttes alapítója

Neve összeforrt a vasi népzenével.

„Szomorúan, megtört szívvel tudatjuk, hogy iskolánk mindenki által szeretett és tisztelt tanára, Földesi Jánosné, Rózsa néni tragikus hirtelenséggel elhunyt. Rózsa néni hiánya által keletkezett űrt mindnyájan érezzük, kedves személyiségét, emberségét örökre a szívünkben őrizzük” – írta Facebook-oldalán a szombathelyi Paragvári Utcai Általános Iskola.

Földesi Jánosnét sokan a Boglya Népzenei Együttes alapítójaként, vezetőjeként ismerték.

Az együttes 1984-ben alakult Szombathelyen, tanárképző főiskolásokból. Alakulása óta folyamatosan működik. Célja a magyar népzene hagyományhű elsajátítása és eljuttatása a közönséghez. Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megye valamennyi jelentős táncegyüttesével dolgoztak együtt az elmúlt 40 évben. Az együttes állandó kísérője az Ungaresca és a Gencsapáti Hagyományörző táncegyütteseknek. Felejthetetlen táncházak, táborok, koncertek fűződnek a zenekarhoz.

Nemcsak a Paragvári-iskola, hanem a Koprive zenekar is búcsúzik, a következő napokban biztosan rengeteg emlékező bejegyzés jelenik meg a közösségi oldalakon. A Koprive visszaemlékezésében azt írta, 25 évre nyúlik vissza a két zenekar barátsága. Megjegyezték: „Rózsa, János, Gyuszi és a többiek megmutatták nekünk, krobót srácoknak a magyar népzene szépségét, amely számunkra egyszerűségével ellentétben, mégis sokszor bonyolultnak tűnt."

Bejegyzésüket így zárták: „Kedves Rózsa, most ezzel a dallal búcsúzunk tőled, amelyet tőletek tanultunk és amelyet utolsó közös koncertünkön szintén eljátszottunk. Az Elmegyek, elmegyek örökre a mi közös dalunk marad. Isten veled, muzsikálj tovább az angyaloknak!"

text