Negyvenéves a Zöldág néptánc

Beszélgetés, zene és tánc az emlékezés jegyében

Kallós Zoltán Kossuth-nagydíjas erdélyi-magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő tiszteletére rendeztek emlékestet szombaton a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

 Kallós Zoltán életét az erdélyi és moldvai magyar folklórkincs összegyűjtésének, megőrzésének, értő művelésének szentelte. A róla szóló emlékestre várták az érdeklődőket a szervezők, és szépszámú néző figyelte az eseményeket a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban szombat délután. Beszélgetés, lemezbemutató, filmbejátszás és táncház várta a közönséget. Az est fővédnökei: Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök és Cser-Palkovics András polgármester voltak. 

A program kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött, melyen a beszélgetőtársak felidézték emlékeiket Kallós Zoltánról. A beszélgetés résztvevői voltak Balázs-Bécsi Gyöngyi, Illyés Endréné, Enyedi Mihály, Altorjay András, Enyedi Ágnes, a moderátor pedig Vakler Lajos volt. Ezt követően a Majd Fordulj, kedves lovam… címmel válogatás hangzott el Kallós Zoltán gyűjtéseiből. A Gönczöl zenekar és Enyedi Ágnes lemezbemutató koncertjén pedig közreműködött a Duna Művészegyüttes zenekara. Az eseményt táncház zárta bonchidai magyar és román táncokkal.

Bokányi Zsolt
 

text