Miniszteri elismerő oklevelet vehettek át a Gyöngyhalászok

Kimagasló szakmai tevékenység elismeréséül miniszteri oklevelet kapott a Gyöngyöshalászi Széchenyi István Általános Iskola Gyöngyhalászok Néptánccsoportja. A miniszteri elismerő oklevelet Márkus Mária vette át Pintér Sándor belügyminisztertől.

 Mint portálunk is beszámolt róla, miniszteri elismerő oklevelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter a Gyöngyöshalászi Széchenyi István Általános Iskola Gyöngyhalászok Néptánccsoportja, az elismerést Márkus Mária vette át.

Ma a néptánc Gyöngyöshalászon összeforr a Gyöngyhalászok Néptánccsoport nevével. Ha nincs Gyöngyhalászok, ma hiányzik egy színfolt a község és a Gyöngyöshalászi Széchenyi István Általános Iskola életéből. A csoport 2017 tavaszán alakult Márkus Mária tanárnő vezetésével, akinek mozdulatára dobbantak a lábak, hangjára megszólaltak a magyar népdalok és elindult egy értékeket mentő munkafolyamat. A néptáncegyüttes nevét már nemcsak a környező települések, hanem határon túliak is ismerik. A magas szakmai munka elismeréseként több hazai és határon túli versenyen arattak sikert, hoztak el elismerő okleveleket. Mindezt Hliva Éva, a Hatvani Tankerületi Központ kommunikációs munkatársa közölte portálunkkal.

2021-ben a fiatalabb évfolyamokban is igény mutatkozott egy újabb néptáncos csoport létrehozására, így megalakult az utánpótlás csoport. Az első generációváltást is megérték a tagok, hiszen az alapítók már főiskolások, egyetemisták. A 2021-es utánpótlás csoport alkotja ma már a „hivatalos” táncegyüttest, ugyanis ők 2023-ban mérettették meg magukat először szakmai, hivatásos, néptáncos zsűri előtt. A tatabányai Örökség Gyermek – és Ifjúsági Országos Minősítő Fesztiválon nagyhírű táncegyüttesekkel versenyezve ezüst minősítést kaptak.

Ma már három csoporttal működnek. A Gyöngyhalászok Néptáncegyüttesbe ma 21- en járnak, egy részük már visszajáró középiskolás. A nagy népszerűség miatt azonban az idei tanév kezdetétől szükségszerűvé vált az utánpótlás csoport további bontása. A kicsik, az első és a második osztályosok lettek az Apró Gyöngyhalászok 24-en, a 3- 6. osztályosok az Utánpótlás Csoport 38-an.

– Azt hiszem ez a létszám az igazi visszaigazolása az elvégzett munkának. A gyerekek szívesen járnak, nem érzik tehernek az ott végzett munkát. Számukra élővé vált a néptánc, nemcsak színpadi produkciókból ismerik. Ezek a fiatalok bátran énekelnek magyar népdalokat, bátran táncolnak. Mindeközben a tánc összpontosít a figyelemre, a kooperációs és kommunikációs készségekre, kitűnő közösségteremtő, erősíti az összetartozás érzését. Hiszen itt már nemcsak tánccsoportról, hanem közösségről is beszélhetünk. Olyan közösségről, amely méltán képviseli országszerte a Gyöngyöshalászi Széchenyi István Általános Iskolát, községét, megyéjét és akár országát  – fogalmazott Márkus Mária, a Gyöngyhalászok Néptánccsoport vezetője.

text