Nívódíjas táncosok

Elismerést kapott a Kapuvár Néptáncegyüttes

Rábaközi hagyományőrző együttesek vehettek át komoly elismeréseket Budapesten, a Hagyományok Házában. A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Élő örökség rendezvényén a Kapuvár Néptáncegyüttes nívódíjat kapott.

Nagyon fontos elismerésben részesült a közelmúltban a Kapuvár Néptáncegyüttes. A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség nívódíjas, kiemelten minősült együttes kitüntetéssel ismerte el a kapuvári csoport tevékenységét. A díjat Budapesten vette át az együttes, a Hagyományok Házában rendezett Élő Örökség – Hagyományőrzés 2024 gálaesten. 
Rajtuk kívül a Rábaközt a szanyi Bokréta Néptáncegyüttes és a vitnyédi Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület képviselte az eseményen. 

A Kapuvár együttes az ősi hansági legendát, Hany Istók történetét mutatta be a Hagyományok Háza gálaestjén a kapuvári tánc- és zenei hagyományok felhasználásával. Gálik Gábor és Gálik Klaudia koreografálták az előadást, a produkció zenei szerkesztője Lakatos Róbert volt, a zenét Csernók Klári és zenekara szolgáltatta, a művészeti munkatárs Kukucs Eszter. 

– Büszkék vagyunk rá, hogy a 2023-as, közös elhatározást együttes erővel sikerült megvalósítanunk. Elkészítettük a helyi Hany Istók-legenda feldolgozását, ami egy XXI. századi koreográfia lett. Nevezhetem formabontónak is a hagyományőrzés területén. Mind az együttes vezetői, mind a táncosai komoly munkával készültek, és az összefogás eredményeként értük el a sikert. Azt hiszem, ezáltal az ország legjobbjai közé kerültünk. Ennek ellenére megyünk tovább a kitűzött célok felé – fogalmazott Csitei Gábor, az együttes vezetője. Hozzátette: már készülnek az április végi jubileumi gálaműsorukra, amivel az együttes alapításának 35. évfordulóját ünneplik meg. 

A Hagyományok Házában a szanyi Bokréta Néptáncegyüttes a kiválóan minősült oklevelet vehette át, a vitnyédi Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület pedig jól minősült címet kapott. 
A kapuváriakéhoz hasonló díjat még ketten nyertek el az országban: Érsekcsanád, illetve Bag együttese. 

– A hagyomány tovább­élésének és a népművészettel foglalkozó csoportok munkájának létfeltétele, hogy szervesen illeszkedjenek napjaink kulturális, társadalmi életébe. A lakóhelyi identitás legbiztonságosabb alapját a gyökerek, vagyis a szülőföld történetének, hagyományainak megismerése és a kortárs, közösségi továbbvitele jelenti. Ez nem szimpla hagyományőrzés, hanem sokkal komplexebb folyamat – fejtette ki gondolatait Héra Éva, a Muharay-szövetség elnöke. 


Cs. Kovács Attila 
 

text