Ilyen gyönyörű lett a megújult Pásztormúzeum a Hortobágyon

Húsvéttól már látogatható a Pásztormúzeum és a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontja is, melyek nem csak új külsőt kaptak, de korszerűbb kiállításokkal és új funkciókkal is bővültek.

Megújult a Pásztormúzeum

 Az UNESCO kulturális világörökségének részét képező, műemléki védettségű egykori szekérállás a műemléki helyreállításon esett át. Ennek köszönhetően ma több, mint száz évvel korábbi arcát mutatja. Az épületben „A természettől állattenyésztésre rendelve” című kiállítás a pásztorok különleges tudásáról szól.

A kiállítás, mely a pásztorévkör jeles eseményei mellett, a pásztorok tevékenységének látványos elemeit is bemutatja. Központi eleme egy olyan palást, melynek külső oldalát körbe járva a puszta négy évszakos arcát ismerhetjük meg interaktív játékok, látványos filmek és fizikai erőpróba játék segítségével. Mennyezeti sávjában a pásztorok csillagismerete is kibontakozik.

 A körsétát követően betérve egy „szupersziget” belső terébe egy lebilincselő rövidfilm röpít minket a puszta drámai akciókkal és csendes, meghitt pillanatokkal vegyes világába. Ennek köszönhetően igazi pusztai élményutazás részesei lehetünk.

Interaktív és VR-élmények is várnak a Látogatóközpontban és a Pusztai Kincsestárban
 Jelentős változáson esett át a HNP Látogatóközpontja is. Az épület előtti területen egy új közösségi tér jött létre, padokkal árnyékot adó pergolával. Ennek központi eleme a már közel egy éve felavatott daru szobor. Megújultak, bővültek a Látogatóközpont kiállításai is.

A „Hortobágy természete” című tárlat az épület első részében, két szinten kapott helyet. Interaktív módon ismerteti meg a Hortobágy természeti gazdagságát, a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságát. Rávilágít a természeti értékekre, felkelti a látogató érdeklődését és felkészíti őt a nemzeti park területén elérhető tanösvény-túrákra.

 Az épület külön részében, a Pusztai Kincsestárban berendezett „Jószág haszna” kiállításban fényt deríthetünk arra, hogy ha a gazdálkodó ember értő módon használja a pusztát, akkor természeti környezete és a legelő jószág – évről évre megújulva – mi minden kincset kínál számára ma is. A galéria a hortobágyi pásztorok és a mezővárosok cívis polgárainak régi öltözeteit sorakoztatja fel. Tágas belső „udvarán” kézműveskedésre, játszóházi foglalkozásokra nyílik lehetőség.

 A kincsestár „lepecsételt szobájában” átélhető egy szekérutazás kalandos valósághű VR- élménye. Közben pedig a Hortobágy híres-neves személyiségeinek bőrébe képzelhetjük bele magunkat, például Sós Pista betyáréba is.

Lelépő

text