Fergeteges hangulat kerekedett a Fonóban

Hétvégén rendezik meg a 43. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt a Papp László Budapest Sportarénában hazai és határontúli résztvevőkkel, ahol a néptáncé és a hagyományőrzésé a főszerep.
 
Szombat és vasárnap minden a népművészetről szól a Papp László Budapest Sportarénában az idei országos tánctalálkozón. Pénteken, a rendezvény nyitóprogramján számos zenekar szórakoztatta a közönséget és húzta a talpalávalót. A bandák egymást váltották, a muzsikát szerető kicsik és nagyok pedig egyre csak gyűltek és gyűltek a helyszínre, a Fonó Budai Zeneházba. Az este során többek közt játszott a Szászcsávási Banda és a Magyarpalatkai Banda, a Hidegségi Forró Gyöngyök tánccsoport pedig olyan lendülettel adta elő táncait, hogy azt követően nem volt kérdéses a közönség táncra perdülése sem, hiszen kellőképpen meghozták a gyerekek és a felnőttek kedvét egy igazi táncházas estéhez.

Az ügyes és hatalmas lendülettel táncoló Hidegségi Forró Gyöngyök tánccsoport tagjai nagy reménnyel és izgalommal vágtak bele a hétvégébe: „Ettől a hétvégétől régóta féltem, de nagyon vártam. Szerintem mindenki így van ezzel. Ahogy megérkeztünk a helyszínre, idegesebbek lettünk.  De szerintem mindenki úgy érezte, ahogy én is, hogy amennyire izgultunk, annyira ügyesek voltunk. Reméljük, ez a következő napokban is így lesz” – mondta a csoport egyik tagja a péntek esti fellépést követően.

A hétvégére hangolódás nem volt vétetlen, hiszen a táncháztalálkozó nagy múltra tekint vissza. Az évente megrendezett programsorozat hosszú ideje fontos szerepet tölt be a népművészet gazdag világának közvetítésében, a táncházmozgalmak múltjának ápolásában. A rendezvény által egyre többen ismerhetik és kedvelhetik meg, illetve kerülhetnek közelebb a népművészethez.

A két nap alatt, azaz szombaton és vasárnap több mint ezer fellépővel lehet majd találkozni a sportcsarnokban, akiknek közös nyelve a népművészet. A népművészeti kirakodóvásárban a hagyományos tárgyalkotás kap figyelmet, ahol számos képző- és iparművész alkotásait lehet megtekinteni és akár hazavinnie a látogatónak. Lesz aprók bálja, a gyerekek kipróbálhatják a népi játékokat és ügyességi versenyeken mérethetik meg magukat. A kisebbeket Tücsökringató és a Kőketánc, valamint kézműves-tevékenység várja.

„A táncháztalálkozó táncházak sorozata, ahol a résztvevők beállhatnak tájegységi zenékre és zenei folyamatokra lehet táncolnia. Kisgyerekeknek és családoknak szóló programrészek is vannak, de fiatal felnőtteknek és idősebbeknek is szólnak programok. Szombat reggeltől vasárnap estig mindenki megtalálja a korosztályának és ügyességének megfelelőt. Be lehet állni táncolni, nem kötelező népviseletbe öltözni, de ha valaki szeretne, az sem probléma. Kicsiknek lesz  gyerekjátszó és kézműves-foglalkozás, -mesterségeket is ki lehet majd próbálni. Nagyon fontos, hogy a népművészeti vásárban rengeteg mindent lehet beszerezni" – nyilatkozta Berán István, a Táncház Egyesület vezetője.

Sebestyén Mártát is díjazták
A Táncház Egyesület az OTP Bankkal közösen 2012-ben hívta életre a Táncház Díjat, melyet idén Sebestyén Márta népdalénekes nyert el. Ez évben is a díj mellett kihírdették a Táncház-érméket elnyerők névsorát. Az elismerést olyan személyek vagy csoportok kapták, akik/amelyek szakmai tevékenységükkel hozzájárulnak a táncházmozgalom sikeréhez

text