Sikerrel zárult a 43. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

A hétvégén - április 5-7. között - tartották meg a 43. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, amelynek felvezető péntek esti eseményére a Fonóban, majd a szombati és vasárnapi egész napos programfolyamra a Papp László Budapest Sportarénában került sor.

A nagy múlttal rendelkező Táncháztalálkozóra nemcsak az egész Kárpát-medencéből, de az egész világról érkeztek résztvevők, Európától Dél-Amerikáig mintegy 18 országból vettek részt az eseményen. A színpadon közel 2000 művész - táncos, zenész, énekes - lépett fel, összesen kb. 20 ezer fő közönség vett részt Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményén, akik az Aréna küzdőterét többször teljesen megtöltötték a különböző táncházak során a hétvége alatt. 

  Szombat este átadták a Táncház Díjat és a Táncház Érméket. A Táncház Díjat idén Sebestyén Márta népdalénekes kapta, a Táncházi Érméket pedig a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes (művészeti vezetők: Sánta-Bíró Anna és Sánta Gergő), Galát Péter néptáncpedagógus, a Jókai Néptáncegyüttes „Hosszúléptűek" csoportjának vezetője, Nagy Timea néptáncpedagógus, a Martenica bolgár néptáncegyüttes művészeti vezetője, Sztanó Hédi televíziós filmrendező, Tóth Judit néptáncpedagógus, az Urban Verbunk Junior és a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes művészeti vezetője és Váradi Enikő néptáncpedagógus, a Kárpátalja Néptáncegyüttes ügyvivője kapták. 

  Az eseménysorozaton felléptek a Kárpát-medence kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és adatközlői. Több mint 300 táncos gyermek részvételével tartották meg a Magonc nyitányt, de több gyerektánc-csoport mutatkozott be a háromnapos eseménysorozaton, így többek között az Aprók bálján is. Idén is megrendezték a Minden magyarok táncát, amelyre hagyományosan a világ minden részéről meghívták a Kárpát-medencei táncokat táncoló táncházi csoportokat és táncegyütteseket, idén több mint 150 táncos vett részt ezen a különleges eseményen, akik idén széki táncokat mutattak be. Fellépett az 50. jubileumát ünneplő Vujicsics együttes is Sebestyén Mártával együtt a vasárnapi programfolyamban, az ismert művészek nemcsak koncertet adtak, hanem természetesen táncházat is muzsikáltak a résztvevőknek. Bemutatkozott első alkalommal a találkozón a rendkívül sikeres, rendszeresen működő Kamasz Táncház. Sarjú Bandával, amelyen a tizenéves korosztály vett részt. Az érdeklődők megtekinthették a Foltin Jolán emlékére készült nagy sikerű vándorkiállítást és meghallgathatták Novák Ferenc Tata előadását az erdélyi legényes táncokról. 

  A Népművészeti Kirakodóvásáron zsűrizett - a hagyományos tárgyalkotáson alapuló - termékek közül válogathattak az érdeklődők. A Táncháztalálkozó korosztálytól függetlenül mindenkinek nyújtott szórakozást, így a legkisebbeket - a táncos programokon kívül - kézműves foglalkozások és játékok is várták.

A Táncháztalálkozó az UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncház módszer nagy ünnepe, táncházak sorozata, kiváló minősítéssel díjazott Folklór Fesztivál és minősített európai kulturális fesztivál, amely a Táncház Egyesület rendezésében, széleskörű szakmai összefogással valósul meg, így a szervezésben részt vett a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Martin György Néptáncszövetség, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület. A Táncháztalálkozó az NKA támogatásával valósult meg.

text