Táncház módszer Konferencia

2024. május 4. szombat 09:30

Milyen tartalmi, formai változásokon megy keresztül a táncházmozgalom egyik legfontosabb intézménye, a táncház, a megújuló igényeknek megfelelően? Ebben a kontextusban szeretnénk áttekinteni a táncház módszer, mint tánctanítási modell gyakorlatát, különös tekintettel a Tímár Sándor által fejlesztett metódust emblematikus tanítványai közreműködésével, a táncházak és a napjainkban egyre közkedveltebb folkkocsmák viszonyát, valamint a „táncházi” énektanítás módszereit. 

A szakmai napon számítunk a téma elméleti és gyakorlati szakembereire (aktoraira). A rendezvény a Táncház Napja programsorozat része, amelyhez szervesen kapcsolódik a szűkebb szakmai kört megszólító tánctudományi konferencia a Magyar Etnokoreológiai Társaság szervezésében.
 

Program
9.30-11.00: Plenáris előadások 
Helyszín: Színházterem

Fülemile Ágnes (HUN-REN Néprajztudományi Intézet, tudományos főmunkatárs): A belső nézőpont – táncház és amatőr együttesi táncmozgalom az 1970-es, 1980-as években, mint szubkultúrás generációs élmény.

Sándor Ildikó (Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakmai vezető): Táncházak – változó színterek

11.00-11.30: Kávészünet
11.30-13.00: Táncház módszer – bemutató néptánc foglalkozások
Helyszín: Színházterem

Bakonyi Erika - Babinecz Sándor („dunántúli” táncok), Hortobágyi Gyöngyvér - Végső Miklós (szatmári táncok), Szabó Szilárd - Németh Ildikó (széki táncok)
Kísér a Tükrös Zenekar, Közreműködnek az ’Intenzív néptánc ’ tanítványai

Mi volt a Kassák klub, az FMH, a Molnár utca vagy az Almássy tér táncházainak a titka? Miért és hogyan vonzott olyan tömegeket, akik korábban nem tanultak néptáncot? Az első sikeres táncházi táncoktatók Timár Sándor keze alól, többségében a Bartók Táncegyüttesből kerültek ki. Személyes közelségből ismerhették Martin György kutatásait, a néptáncról vallott gondolatait. Elsajátítottak „Mesti” sajátos szemléletmódját, majd pedig azt továbbfejlesztve saját táncházi táncoktatási módszereket alakítottak ki. Ez a módszertan vált világviszonylatban is elismertté. A szekció keretében Bakonyi Erika és Babinecz Sándor, Hortobágyi Gyöngyvér és Végső Miklós, valamint Németh Ildikó és Szabó Szilárd tart bemutatót, a Tükrös Zenekar közreműködésével. A programon a Horányi Csaba és Horányi-Pirók Panka által vezetett ’Intenzív néptánc’ tanítványai közreműködnek. A táncokatatásról egy későbbi kutatáshoz filmfelvétel készül.  A bemutatót műhelyvita, elemző beszélgetés követi, amelynek résztvevői az oktatók mellett Redő Júlia és György Károly. Mindezzel az a célunk, hogy kifejezetten a tánctanulás apró mozzanatait, eljárásait, didaktikai jellemzőit megfigyeljük, megértsük, majd a későbbiekben azt leírva tudományos elemzés tárgyává tegyük.

13.00-14.00 Ebédszünet
14.00-15.30: SZEKCIÓK
1. Táncház módszer – a bemutató foglalkozásokat feldolgozó beszélgetés
Helyszín: Átrium

Bakonyi Erika, Babinecz Sándor, György Károly, Hortobágyi Gyöngyvér, Németh Ildikó, Redő Júlia

Moderátor: Sándor Ildikó

2. A táncházmozgalom „dokumentumokban” – Interaktív betekintés a Táncház Archívumba
Helyszín: Martin György Szakkönyvtár

Előadó: Szecsődi Barbara

A Táncház Napja alkalmából egy múltidéző archívumi bemutatóra invitálunk. Bepillantunk a Táncház Archívum dokumentumaiba, amelyek a mozgalom hőskorát járják körbe, miközben a háttérben népszerű „táncház-lemezek” dallamai csendülnek fel és ismerős arcok köszönnek vissza a fotóalbum lapjain.

3.  Táncházas slágerek - énektanítás és módszertana
Helyszín: Halmos-Karsai terem

Beszélgetőpartnerek: Bárdosi Ildikó, Fábián Éva, Juhász Erika

Moderátor: Berta Alexandra

A táncrendek közti szünetek adtak és adnak napjainkban is teret a közös éneklésnek, daltanulásnak. Milyen dallamokat és hogyan érdemes a táncház adta keret között tanítani? A modern technikai eszközök tudják-e segíteni a tanulást? Az énekelt táncdallamokból mennyi idő alatt állhat össze és mélyülhet el az a közös repertoár, amit a táncházas közönség együtt tud énekelni? Többek között ezekre a kérdésekre is keressük a válaszokat moderált beszélgetésre meghívott vendégeinkkel, akik mindannyian tapasztalt „táncházas énekoktatók”.


15.30-18.45: Táncházak és folkkocsmák – beszélgetés, muzsikálás
Helyszín: Átrium

Beszélgetőpartnerek, zenészek: Bére Banda, Inaktelki énekes est szervezői, Erdőfű Zenekar

Moderátor: Németh Nóra

A kulturális élet szövetében nagyjából két évtizede a népzene és a néptánc nemcsak a táncházaknak köszönhetően van jelen, hanem a folkkocsmák által is. Olyannyira, hogy mára már legendássá vált (folkkocsma)helyszíneket és az újabb „intézményben” elkötelezetten muzsikáló zenekarokat is számon tartunk. Ezzel együtt megfigyelhető az a tendencia is, hogy a hangszeres népzene egyes – a táncházakban valamilyen oknál fogva mellőzött - válfajai a folkkocsmákban találnak otthonra. Ennek köszönhetően bővült a kulturális kínálat például a bourdon-zenét és tamburazenét befogadó új helyszínekkel az elmúlt évben. A két szórakozási forma jellegzetességeiről, a folkkocsmákat kezdeményezők motivációiról beszélgetünk a délután folyamán vendégeinkkel: a mindkét műfajban egyaránt jártas Erdőfű Zenekarral, a bourdon-népzene iránt elkötelezett Bére Bandával és az Inaktelki énekes est alapítóival-szervezőivel. Természetesen sok muzsika kíséretében.
 

Kérjük, regisztrációval jelezzék részvételi szándékukat!

text