Jubileumi születésnapját ünnepelte a kiskanizsai néptáncegyüttes

10 éves jubileumát ünnepelte a Szikrák Táncegyüttes a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A szombat esti, mintegy kétórás gálaműsor során táncos és zenés produkciókkal szórakoztatták a közönséget, a Zalagyöngye Táncegyüttes és az utánpótlást biztosító Gyöngyszemek közreműködésével. 

Ez egy visszaemlékezés az elmúlt 10 évre, vagyis arra, hogy hogyan lettek az ügyetlen kisgyermekekből felnőtt, profi táncosok – kezdte Tóth István, a Zalagyöngye Művészeti Műhely művészeti vezetője. A Szikrák először egy szakkörként indult, majd számos edzőtábor és rengeteg próba útján jutottak el idáig. Az első évek során ugyan sokat változott a csoport felállása, mára már egy összeszokott csapatról van szó.

- Elkezdődtek a próbák és szépen lassan-lassan teltek a hónapok, évek, elkészültek az első koreográfiák, közben szaporodtunk is kicsit, jöttek-mentek a tagok, az eleje az mindig ilyen. A végén kialakult egy ilyen stabil mag, akikhez folyamatosan még-még jöttek tagok, így alakult meg a Szikrák Táncegyüttes. Egy év múlva már felléptek több helyszínen, a Zalagyöngye műsorain is, aztán több helyszínre hívták őket. Folyamatosan edzőtáborok, rengeteg munka, felkészülés, próbák, rengeteg meló van benne – fogalmazott Tóth István, a Zalagyöngye Művészeti Műhely, művészeti vezetője. 

A gálaműsort igyekeztek úgy összeállítani a szervezők, hogy a fiatalok legkedvesebb táncaikat, dalaikat adhassák elő a telt házas közönségnek. Az est részeként egy igazi különlegesség, egy Mézes Judit által írt mese is megelevenedett a színpadon a táncosok segítségével.

- Az interneten bukkantam rá véletlenül erre a mesére, és nagyon megtetszett, egyből jöttek a gondolatok, hogy ebből milyen szép kis táncot lehetne készíteni. Sebestyén Áron írt hozzá zenét, ő egy neves zeneszerző, és az ő muzsikájára álmodtuk meg ezt a táncot. Ők elfogadták a meghívásunkat, itt vannak a műsoron, mind Áron, a zeneszerző, illetve Judit, a mese írója is. Dedikált is nekünk egy könyvet, ez az ő kis mesekönyve – mondta el a művészeti vezető. 

A műsor utolsó számában számos egykori táncos is részt vett. Tóth István hozzátette, a Szikrákra most egy mondhatni nehéz időszak vár, hiszen sokan mennek továbbtanulni az ország különböző városaiba, biztató azonban, hogy a Gyöngyszemek Tánccsoportnak köszönhetően az utánpótlás biztosítva van.

SZ.F.

text