Megjelent az idei Csoóri Sándor Program pályázati kiírása

A pályázatok benyújtásának határideje: 2024. május 16.

A kormány kiemelt figyelmet fordít a magyar népművészeti közösségek megerősítésére. A Kulturális és Innovációs Minisztérium a Csoóri Sándor Program keretében idén is 2,5 milliárd forintot biztosít a népi kultúra közösséget teremtő műfajai számára.

Népi kultúránknak kiemelt jelentősége van, ezért alapította meg 2017-ben a kormány a Csoóri Sándor Programot, mely az utóbbi évtized egyik legjelentősebb, legstabilabb támogatási formája. A program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek megerősítése, mindezzel népművészeti értékeink, hagyományaink megőrzése, átörökítése.

A 2024-es pályázatok benyújtására harminc nap áll rendelkezésre a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EPER felületén keresztül. Az elnyert forrásokat 2025. június 30-ig lehet felhasználni hazai és határon túli műhelyek szakmai munkájának támogatására, táncházak, népi kézműves programok, táncegyüttesek, népzenei csoportok és népdalkörök éves tevékenységének finanszírozására.

A Csoóri Sándor Program 2024-es pályázata elérhető a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján.

Szentmártoni János interjú:

https://hirado.hu/belfold/cikk/2024/04/17/szentmartoni-janos-a-csoori-sandor-program-nemzetmegtarto-program

text