Mert a néptánc öröm

Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm.

Két időpontra is meg kellett hirdetni a Veszprém-Bakony táncegyüttes ünnepi gáláját akkora volt rá az érdeklődés. Így szombaton délután három és hat órakor is színpadra léptek, mindkétszer teltház előtt az Agorában.

Habár hivatalosan a Veszprém-Bakony táncegyüttes csak tíz éve jött létre a Veszprém és a Honvéd-Bakony együttesek összeolvadásából, külön-külön már évtizedes, egészen pontosan ötven éves múltra tekintenek vissza.

Ahhoz pedig, hogy egy közösség ennyi időn át együtt maradjon jelentős, erős karizmájú emberek kellenek. Ezt már Porga Gyula, polgármester mondta, amikor a kora esti előadás előtt köszöntötte az együttes és a közönség tagjait.

Már az előtérben is feltűnő volt, hogy hány régi barát, ismerős köszöntötte egymást nagy ölelésekkel. Mindez persze nem lenne meglepő egy összetartó közösség esetében, de amikor ez a közösség több száz embert foglal magába, annak mégis van egy különös atmoszférája. Ezt Porga Gyula egyszerűen csak úgy foglalta össze, hogy a néptánc egyenlő az örömmel. Amit aztán szét lehet szálazni arra, hogy önmagában már az is örömteli, ha népi kultúránkat ápolhatjuk, de a valódi érzéseket mégis a közös élmények erősítik fel.

Ebből pedig az ötven év alatt nagyon sok volt, amit Kovács Norbert „Cimbi” az együttes mostani vezetője is kiemelt, aki felvezette az előadást. Ő az első, 1974-es fellépéstől kezdve röviden végig ment a történetükön, mint mondta, a közös élmények is összekötik őket, nem csak a néptánc iránti szenvedély.

A felvezető beszédeket követően aztán magukat nem meghazudtolva ismét egy energikus, maradandó élményt nyújtó előadást mutattak be a veszprémi táncosok.

Hajas Bálint

text