Népdalokat énekeltek a Csabagyöngyében

A felső tagozatosok (5-13. osztályosok) vettek részt a városi népdaléneklési versenyen csütörtökön a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Városi népdaléneklési versenyt szervezett csütörtökön a Meseház a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében, a Csabai Kulturális Játékok keretében.

 A Szlovák Gimnázium és Általános Iskola képviselői népi viseletben. Ők is népdalokat adtak elő. Fotó: Kócsi Zsuzsanna
Majorosi Tímea, népi ének tanár tartotta meg a nyitóbeszédet, köszöntötte a diákokat és a vendégeket. A nap szép indításaként egy idézettel készült. Kodály Zoltán szavait idézte: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is”.   A versenyen a város iskolásai vettek részt, akik szólóban és csoportban adtak elő szebbnél szebb népdalokat.  

Mint elhangzott, a magyar népdal a magyar népzene legősibb formája. Népi és emberi érzelmeket, gondolatokat testesít meg, fejez ki.  Szerzőiket nem ismerjük, a legtöbbjük nemzedékről nemzedékre szállva, szájhagyomány útján keresztül maradtak ránk.  A zenei anyanyelv szerepét a népzene tölti be, melyben egy nép múltjának legnemesebb értékei őrződtek meg. A népdal maga az anyanyelv megnyilvánulása. 

Eredmények:

Zsűri: Hajtmann Ildikó, János Hajnalka, Majorosi Tímea

A minősítéseken kívül különdíjakat is kiosztott a zsűri:

Sprőber Zalán, Lencsési Általános Iskola, felkészítője: Kiss Rózsa

Lencsési Legények, Lencsési Általános Iskola, felkészítőjük: Kiss Rózsa

Belvárosi Általános Iskola 5. osztály kórusa, felkészítő: Tóthné Mucsi Margit

Gácsi Anna és Karsai-Molnár Mira, Andrássy Gimnázium, felkészítő: Pojendán Gergő

text