Intézményi népzene oktatás 42 éve Székesfehérváron a város szívében

A Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium volt és jelenlegi Népzene tanszakos növendékei, tanárai 40+ jubileumi műsorral és táncházzal várják az érdeklődőket, családtagokat, barátokat, rokonokat, az iskola minden növendékét és tanárát a Szent István Művelődési- és Hitoktatási Házba 2024. május 16-án 17 órára.

A szervezés másfél hónapja indult el és az ország minden részéről jelezték a népzenészek, hogy részt kívánnak venni. Nem meglepő módon énekelni és zenélni szeretnének a múltat, a közös zenélés örömét felidézve. 

A székesfehérvári népzeneoktatásnak köszönhetően, az elmúlt 40 évben sok sikeres zenész találta meg a saját bandáját, szóló karrierjét, pályáját. Többek ma is itt tanítanak Székesfehérváron, de Magyarország más településének pedagógusai között is ott találjuk a fehérvári zenészeket.

Az együtt zenélés örömét az 1982-ben alakult Bakony népzenei együttes biztosította a fiatalok számára és ebben elévülhetetlen szerepe volt akkor Bódi Árpádnak, aki nagy körültekintéssel készített elő minden zenekari számot. Célja volt, hogy minél több gyerek zenéljen. A fiatalok többsége klasszikus hangszeren játszott így az autentikus megszólalást segítették az akkori tanárok a Tilinkó zenekar akkori zenészei; Kneifel Imre, Szabó József, Varró János, illetve Bódi Árpád, majd később csatlakozott Petrovics Tamás és Virágvölgyi Márta.  Abban az időben nagy kuriózum volt, hogy a közel 30 fős együttesben a vonósok mellett megszólaltak a szinte feledésbe merült hangszerek; a tekerőlant, citera, doromb, köcsögduda, kanásztülök.  Az együttes többször járt külföldön is bemutatva a magyar népzenei kultúra egy-egy szeletét. 

A közös élmények felidézéséről is szól majd ez a koncert, de annak bemutatása is, hogy a tanszak azóta is kiemelkedően működik. A fehérvári műhely több országos sikert könyvelhet el magának.

A népzenei tanszak fellegvára a megalakulásakor a Jókai utcai épület (jelenleg Hiemer-ház) leghátsó kis helyiségei voltak. Minden jó elindítója az a hangulat volt, amit ezek a kis termek árasztottak magukból és ehhez kellett a tanári szeretet.

Ma is ez jellemzi a tanszakot: szeretet, gondoskodás, a tehetségek felfedezése, gondozása, pályaorientáció, lehetőségek.

A koncerten a régi tanítványok ízelítőt adnak a kezdetekből, a jelenlegi tanítványok pedig az utánpótlás folyamatosságáról adnak tanúbizonyságot A régi számok felidézik a 80-as évek „népzenei trendjét”, az új számok pedig azt a sokszínűséget, melyet a 70-es években elindult táncházmozgalom hozott magával, ez pedig a magyar lakta területek népzenei anyagainak feldolgozottsága.

Az előadásra a belépés díjtalan.

Berki Lilla

text