Tenkes táncház Daruváron, Pakrácon és Trojeglava településen

A pécsi Tenkes zenekar 2023-24-es horvátországi táncházsorozata Nyugat-Szlavóniában folytatódott, ahol az ottani magyar közösségek meghívására Daruváron, Pakrácon és Trojeglava helységben tartottak bemutatót.

A Tenkes zenekar (Pécs) a Mecsek Táncegyüttes kísérőzenekaraként formálódott 2006-ban. A magyar nyelvterület vonós népzenei hagyományait ápolja. Önálló klubja, táncházai, koncertjei vannak. 2018 óta tartanak táncházakat a horvátországi magyar közösségekben is. Kezdetben Horvát-Baranya és Kelet-Szlavónia magyar településein szerveződtek a táncházas események Baranyától Baranyáig címmel – az elnevezés utal a magyarországi és horvátországi Baranya közösségeinek kulturális „eszközökkel” történő összekötésére. A Csoóri Sándor Program támogatásának köszönhetően az idei évadban Horvátország szórványmagyarságát is sikerült bevonni a táncházprogramba, így jártak már Daruváron és Fiumében is.

A program népszerűségét mutatja, hogy a hétvégén a Daruvári Magyarok Közössége meghívására ismét Daruváron táncoltatták meg a közönséget szombat délelőtt, a délutáni órákban pedig a Pakráci Magyarok Közössége felkérésére a pakráci sétányon tartottak táncházat.

– Öröm volt látni, hogy ez az esemény ilyen sok embert megmozgatott. Ez egy különleges alkalom volt arra, hogy a pakráciak a csárdás és a magyar néptánc világában kalandozhassanak, kiváló magyar népzenére. A Tenkes zenekar felejthetetlen élményt nyújtott mindannyiunknak – mondta Fa Josip, a Pakráci Magyarok Közösségének elnöke.

Ezen a hétvégén egy harmadik helyszínre is ellátogattak a zenészek, mégpedig Trojeglavára, ahol a Dežanovaci Magyarok Közössége látta vendégül a csapatot, ott a vasárnapi ebéd előtt tanulhattak tánclépeseket azok, akik részt vettek ezen az eseményen.

A táncházak más horvátországi helyszínen is folytatódnak a közeljövőben.

 

 


Írta:
Micheli Tünde

text