Felélesztik a vajdaszentiványi néptánctábort

Idén több év kihagyás után újra megtartják a legendás vajdaszentiványi néptánctábort. Augusztus 12–17. között a táncházak egyik legkedveltebb anyagát, a világhírűvé vált vajdaszentiványit helybéli mesterektől sajátíthatják el az érdeklődők, mialatt a lokális népi kultúrába is betekinthetnek.

2024 nyarán ismét megrendezik a 23 évvel ezelőtt alapított és hamarosan legendává vált néptánctábort. A Vajdaszentiványba érkezők az ének és a tánc mellett helybéli mesterek vezette kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek, és idén – kuriózum gyanánt - lovas foglalkozásokat szintén hirdetnek a szervezők. A tábor helyszíne a híres Zichy-kastély.

A résztvevők több szinten, így kezdő, középhaladó és haladó csoportokban sajátíthatják el a vajdaszentiványi táncot. A népzeneoktatás élőzenei kísérettel zajlik: hegedű, brácsa, nagybőgő, harmonika és cimbalom kíséri a néptáncosokat Horváth Elek, a népművészet mestere vezetésével. Szintén fellép a marosvásárhelyi Pergő banda és a Muzsikosz zenekar. A táncmesterek „ínyenc” tánctanításokkal is készülnek, amelyek a környékbeli vegyes nemzetiségű rétegeket képviselik, ezekkel is színesítve a kínálatot. A tábor táncoktatói Varró Huba és Brassai Mészáros Amanda Blanka; Hajdú Flórián és párja; Antal Áron és párja; illetve Dombi Péter és Dombi-Fehértóy Zsanett. Igény szerint gyermektáncoktatást is tartanak György Károly oktató vezetésével.

A tapasztalatok szerint a világ minden tájáról érkeznek résztvevők a táborba, így a férőhelyek száma limitált.

https://www.facebook.com/events/790351179825321/?ref=newsfeed


text