Közel 1400 fiatal járta közösen a táncot Csíkszereda főterén

Harminchatodik szervezték meg a Csürdöngölő Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót Csíkszeredában. Az eseményen közel 1400 fiatal táncos vett részt.

Népviseletbe öltözött fiatalok vették birtokba a csíkszeredai Szabadság teret május 17-én, pénteken. A pünkösd előtt megrendezett Csürdöngölő Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozó már hagyománynak számít a városban, hiszen ez alkalommal már a 36. kiadásra gyűltek össze a fiatalokból álló néptánccsoportok.

Idén nem kevesebb, mint 28 település 43 csoportja vett részt az eseményen, ez pedig közel 1400 viseletbe öltözött fiatalt jelentett, akiknek mind-mind közös céljuk a magyar népi kultúra megélése a mindennapokban. A legapróbbaktól a fiatal felnőttekig minden korosztály jelen volt a Szabadság téren: a környékbeli tánccsoportok mellett Gyergyóból, Kászonból, Gyimesből és Moldvából, Klézse, Gorzafalva, Szitás és Újfalu településekről is érkeztek résztvevők, akiknek – mint a megnyitón elhangzott – még többet kell küzdeniük azért, hogy megőrizhessék hagyományaikat.

A seregszemlén a tánccsoportok sorra mutatták be műsoraikat: a legkisebbek kezdték a sort, így elsőként a Napocska óvoda előadását tekinthették meg az érdeklődők. Őket követték a Nagy Imre Általános Iskola diákjai, majd a csíkszentdomokosi és a csíkmindszenti fiatalok. A tér egész nap gyermekkacagástól és muzsikától volt hangos, hiszen késő délutánig zajlottak a látványosabbnál-látványosabb műsorok a színpadon.

A Csürdöngölő kísérőprogramjaként a gyerekek különböző ügyességi játékokat próbálhattak ki, így volt kötélegyensúlyozás és gólyalábas kihívás is. Aki pedig kevésbé mozgalmas elfoglaltságra vágyott, az különböző régiók népviseleteit próbálhatta fel, így kicsik és nagyok egyaránt bújhattak bele látványos és színes öltözékekbe.

A program a már hagyománnyá vált közös tánccal zárult: a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagjainak, valamint helyi zenészeknek a közreműködésével felcsíki táncokat járt a főtéren közel 1400 viseletbe öltözött fiatal, akikhez csatlakoztak a járókelők is.

A Csürdöngölő hosszú évek óta őrzi hagyományait az András Alapítvány szervezésében és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes közreműködésével. Hisznek abban, hogy a néptánc és a népi kultúra fontos és értékes befektetés a jövőbe, ezért évről-évre azon dolgoznak, hogy minél több fiatal csatlakozzon ezekhez a körökhöz, és kapjon lehetőséget a magyar kultúra megismerésére és megőrzésére.- a Maszol.ro portálról


 Forró-Erős Dóra

text