Népzenei nevelés egy uniformizált világban

Hogyan segítheti a népzenei hagyományok megismerése a gyerekek fejlődését? Milyen alternatívát kínál a tradíció az uniformizált, fogyasztói világgal szemben? A Csoóri Sándor Program friss videójából kiderül.

 Számos népzenei tábor, tanfolyam, zenepedagógiai kezdeményezés fűződik a Pásztorcsillag Alapítvány nevéhez. Dóra Áron és Legeza Márton népzenei előadóművészek, a népművészet ifjú mesterei az általuk képviselt oktatási formáról mesélnek, de az is szóba kerül, hogy miért „veszélyes” a hagyományait ápoló közösség a vásárlói társadalomra nézve. 

     
„Nem az a fontos, hogyan tanulja meg a gyerek az adott dallamot, hanem hogy milyen ember válik belőle. A népzenetanítás egy eszköz és lehetőség, hogy egész embert neveljünk” – vallja Legeza Márton, aki szerint a hagyományaink átadása sokkal szervesebb részét képezhetné az oktatásnak.

A program nemcsak egy zenei gondolkodásmódot közvetít, hanem a fiatalok egyúttal kapcsolatba kerülhetnek a kihalófélben lévő népi kultúrával is. Az alapítvány visszatérő alkalmain a résztvevők elmélyíthetik és gazdagíthatják tudásukat ebben a világban. Sokszor egy hétnapos tábor több élményt nyújt, mint az év hátralévő része.

Az edukatív események a Csoóri Sándor Program támogatásával valósulnak meg.

text