Szezonzáró táncház és nyári programkavalkád


 Még a szakadó eső sem szegte kedvét az érdeklődőknek, akik összegyűltek a Collegium Hungaricumban a Délibáb idei szezonjának harmadik egyben utolsó táncházán május 24-én. Az esemény hangulatát az autentikus népzene varázsa és a táncok sokszínűsége tette felejthetetlenné. 

Kilyénfalvi Áron, a Délibáb egykori táncosa, a Magyar Állami Népi Együttes tagja és a Budapesti Táncművészeti Egyetem végzős hallgatója tanított, Piszker Ágnessel a Szivárvány gyermektánccsoport vezetőjével közösen.

 
Kiemelt figyelmet kapnak a gyerekek

A talpalávalót a Magyar Állami Népi Együttes prímása, Nyitrai Tamás és zenekara húzta, akik muzsikájukkal mindenkit táncra perdítettek. A gyerekeknek először sárközi, majd moldvai táncokat tanítottak, de számos népi játékkal is megismerkedhettek, amelyek nemcsak szórakoztatóak voltak, hanem fejlesztették a mozgáskoordinációjukat is.

Az egyesület elnökével, Kilyénfalvi Gáborral készült interjú csütörtök este 18:45-kor lesz hallható a Radio Burgenland hullámhosszán.
A Délibáb kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a kisebbek is jól érezzék magukat, ezért változatos játékos programokkal készült számukra. Akik elfáradtak a táncolásban, népi színezők segítségével pihenhettek és töltődhettek fel.

A felnőtt táncház szintén sárközi ugróssal kezdődött, majd füzesi táncok következtek, később pedig szatmárival folytatódott az este. Végül palatkai muzsikával és tánccal zárult a program, amely méltó befejezése volt a rendezvénynek. A kezdők, és tapasztaltabb táncosok egyaránt lelkesen követték Kilyénfalvi Áron és Piszker Ágnes instrukcióit. A különböző tájegységek táncainak bemutatása és elsajátítása nemcsak a mozdulatok gyakorlásáról szólt, hanem a magyar népi kultúra mélyebb megismeréséről is.

Magyaros finomságok a szünetben
A büfében most is elmaradhatatlan volt a zsíros kenyér és a pöttyös túró rudi. Az ízletes falatok mellett a résztvevők beszélgethettek, új barátságokat köthettek és megoszthatták egymással a táncház élményeit. Az esemény nemcsak a tánc és a zene ünnepe volt, hanem a közösségépítés fontos pillanata is, ahol fiatalok és idősebbek egyaránt jól érezték magukat.

„Folyamatosan igyekszünk megújulni“
A szezon utolsó táncházán mindenki örömmel vett részt, és már most várják a következő szezon kezdetét. „A Délibáb mindig arra törekszik, hogy táncházaik mind egyediek és változatosak legyenek, ugyanakkor mindig a megszokott színvonallal várják a résztvevőket. Az ilyen események révén folyamatosan igyekszünk megújulni, ugyanakkor szeretnénk hűek maradni a hagyományokhoz. Ez a hozzáállás biztosítja, hogy a közösség mindig tartalmas és emlékezetes élményekkel gazdagodjon, amelyeket örömmel várhatnak és élvezhetnek újra és újra.“ – közölte Kilyénfalvi Gábor a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület elnöke.

Programokban gazdag lesz a nyár is
A Délibáb táncosai legközelebb június 8-án a Bécsi Magyar Munkásegyesület által szervezett Gulyásfesztiválon lépnek fel. A Barka népdalkör június 9-én 10:00-tól 14:30-ig nyílt workshopot tart Szilágyi Varga Diána vezetésével a Mariahilferstraße 1/D-ben. Az egyesület július 17-től 23-ig Kiscsőszön tartja szokásos nyári edzőtáborát, melyre tánctudástól függetlenül minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A Délibáb következő táncháza az Achtungarn fesztiválon lesz szeptember 13-án a Praterben, majd szeptember 27-én a Jagdgasséban folytatódnak a programok. Az évzáró gálaműsor idén is, mint mindig, a tizedik kerületben, a Paho színháztermében lesz november 23-án.

text